Dăm startul programului de burse Avenor pentru anul școlar 2019-2020 luni, 4 februarie. Din 2010 până în prezent, Fundația Avenor a acordat burse pentru 69 de elevi, în valoare totală de 361.925 euro, iar anul acesta vom acorda încă 4 burse noi pentru elevii de gimnaziu și liceu.

Coordonatorul programului de burse, directorul educațional al Avenor College Dana Papadima, explică într-un interviu cum poți ajunge bursier Avenor, vorbește despre câteva dintre proiectele elevilor, dar și despre „dulcea povară” de a fi parte din elita școlii noastre.

Avenor College: Se împlinesc aproape 10 ani de când Avenor College acordă burse de merit elevilor excepționali. Cum a evoluat acest program din 2010 până în prezent?

Dana Papadima: Precum istoria Școlii noastre, și programul de burse a evoluat, s-a dezvoltat, s-a perfecționat. Criteriile de acordare s-au rafinat, am început o dată cu înființarea liceului să acordăm burse și aplicanților veniți de la alte școli, avem un calendar care se desfășoară în etape coerente, procedura de acordare a burselor este mult mai transparentă.

A.C.: Fundația Avenor a acordat până acum burse anuale de merit pentru 69 de elevi. Ce au în comun toți acești copii?

D.P.: Țin să încep cu precizarea că, pentru noi, fiecare elev este un mic bursier, fiecare are ceva unic și prețios de oferit. Evident însă că acei elevi care se califică pentru calitatea și statutul de bursier acoperă o gamă completă de atribuții și calități, care îi plasează în rândul elitelor din această școală.

A.C.: Care sunt criteriile pe care le ia în considerare Comisia care acordă anual bursele Avenor?

D.P.: Valorizăm în egală măsură criteriile care țin seama de performanțele academice, de nivelul de comportament, de punctualitate și prezență, de atitudine față de învățare, față de ceilalți, ca și pe cele însumate de inițierea unor proiecte personale, participarea la toate evenimentele noastre, înscrierea în programele de caritate specifice Școlii.

A.C.: Cât de importante sunt activitățile extra-curriculare pentru candidații la bursele Avenor?

D.P.: Evaluarea aplicațiilor pentru bursă ține în egală măsură cont de activitățile curriculare și de cele extra-curriculare. Ar fi și greu să nu se întâmple astfel, câtă vreme școala noastră și-a propus dintotdeauna o educație 360 de grade, în care fiecare oră, fiecare activitate, fiecare eveniment să aibă sens și consistență.

A.C.: Câteva exemple de proiecte realizate de bursierii Avenor de-a lungul timpului?

D.P.: Fiecare dintre bursierii noștri a inițiat și urmărit cel puțin un proiect, cu tot ceea ce presupune managementul de proiect: propunere, resurse, monitorizare, evaluare. Încerc să spicuiesc unele dintre cele mai izbutite: un blog personal cu interviuri cu personalități interesante ale școlii, fie elevi, părinți, profesori sau invitați; organizarea în totalitate a Talent show-ului Avenor; program de ajutor colegial pentru elevii mai mici; proiect anti-bullying; program de nutriție și viață sănătoasă pentru colegi; organizarea Târgului caritabil de Crăciun; proiecte caritabile diverse în colaborare cu parteneri de la alte școli sau fundații caritabile. Și mai sunt.

A.C.: Proba finală pentru candidații la programul de burse constă în susținerea unui discurs în fața comisiei de Bursă și a altor elevi ai școlii noastre. Câteva sfaturi pentru pregătirea acestui discurs?

D.P.: Elevii noștri cunosc din clasele mici regulile susținerii unui discurs în public. Important este să definitivăm din timp conceptul respectivului discurs și să ne pregătim să facem față celor mai neașteptate întrebări. Comisia poate fi necruțătoare uneori, dacă se constată inconsistențe.

A.C.: Ce înseamnă pentru bursierii Avenor să fie modele pentru colegii lor mai mici și mai mari?

D.P.: La prima vedere, există numai beneficii; se simt admirați, respectați, de ce nu, invidiați. Dar uneori statutul de bursieri poate reprezenta și un fel de povară. Dulce, dar tot povară. Știi că toți ochii se îndreaptă spre tine. Trebuie, chiar trebuie, ca, în calitate de model permanent și de modelator al celorlalți, să te străduiești să fii foarte bun în toate cele. Și apoi, să nu uităm: o dată la câteva luni, bursierii noștri sunt monitorizați și „întrebați de sănătate” cu foarte multă acuratețe. Și-au menținut standardele pentru care au fost selectați? S-au ținut de proiectele la care s-au angajat? Vă asigur, această expunere permanentă este aducătoare și de stres uneori. Dar stresul e depășit de satisfacția de a te ști făcând parte din elita Școlii.

Mai multe informații despre Programul de burse Avenor College găsiți aici.