Începem o nouă serie a interviurilor prin care vă invităm să descoperim împreună pasiunile și talentele membrilor comunității Avenor College. Inițiativa îi aparține Ioanei, elevă în clasa a 10-a la Liceul Avenor.

Maria este elevă în clasa a 12-a, iubește tenisul și muzica, iar de curând și-a descoperit și pasiunea pentru Fizică. Face parte din prima generație de elevi care vor absolvi Liceul Internațional Avenor la finalul acestui an școlar și are în plan să-și continue studiile îmbinându-și armonios cele trei pasiuni.

Ioana: Spune-ne câteva cuvinte despre Maria. Cum te-ai prezenta pe tine?

Maria: Numele meu este Maria, fac tenis de aproape 10 ani și mereu a fost cea mai mare pasiune a mea. Mai am și o altă pasiune pentru muzică care se bate oarecum cap în cap cu tenisul, iar acum îmi plac amândouă la fel de mult.

I: Ce înseamnă tenisul pentru tine?

M: Copilăria mea. Consider că este ca o „a doua mamă”, pentru că m-a învățat foarte multe și m-a pus în multe situații pe care nu le-aș fi experimentat altfel. Am învățat să mă descurc cu ceea ce am în fiecare zi, să nu mă plâng, să nu mă compar cu ceilalți și pot spune că m-a introdus în lume de când eram mică. Sunt foarte recunoscătoare pentru acest lucru!

I: I-ai luat un interviu Simonei Halep când a venit la noi în școală să ne împărtășească din experiențele sale. Ce admiri la ea?

M: Puterea mentală, sincer, deși multe persoane mă contrazic și spun că exact acest aspect îi lipsește ca să rămâna pe locul 1. Mi se pare că exista o diferența între gândirea noastră, a românilor, ca sportivi, și modul în care gândesc ceilalți, iar acest lucru pornește de la educație. Până la urmă, educația îți formează gândirea, iar în multe alte țari educația a evoluat și în școli se predă complet diferit față de sistemul românesc, totul este mult mai practic. Sunt mulți care susțin că Simona nu are această putere mentală și că ar fi ușor să faci ce a reușit ea, dar nu este așa! Este extrem de greu și mi se pare extraordinar cum poate să treacă peste toate criticile care i se aduc după fiecare meci pierdut.

I: Am aflat că ai făcut parte din proiectul celor de la „RoLo Mental Coaching”. Cum te-a ajutat această organizație să te dezvolți mai departe în cariera ta în domeniul tenisului?

M: Am fost într-un cantonament acum 2 ani în vară și a fost prima dată când am avut ocazia să lucrez atât pe teren, cât si în afară lui cu o echipă de psihologi sportivi. Această experiența a avut un impact destul de mare în viața mea. Mi-a schimbat multe perspective și m-a facut să văd anumite lucruri așa cum sunt ele de fapt. Am învățat cum să mă comport în anumite situații, mai ales în situații stresante, cu multă presiune, și cum să mă ocup de ele și să scap de ele. Și a fost și distractiv.

I: Ne-ai fascinat în nenumărate rânduri cu vocea ta. Ce aduce muzica în viața ta?

M: Am cântat de când eram mică, dar nu am făcut niciun curs de canto până anul trecut, când mi-am convins părinții, care nu m-au înțeles de la început. Muzica este foarte importantă pentru mine, pentru că mereu când mă doare capul sau pur și simplu nu mă simt bine, pot să ascult muzică și să-mi treacă, este ca un fel de medicament pentru mine. Mă simt foarte bine atunci când cânt, simt că sunt eu!

I: Cum te ajută școală să te menții la un nivel ridicat atât în tenis, cât și academic?

M: Este destul de complicat, sincer, să ai note bune la școală și să faci tenis de performanță. Într-un fel, am reușit și reușesc să le împac pe amândoua. Școala mă ajută mult, pentru că profesorii sunt foarte  înțelegători! Am lipsit mult pentru a participa la turnee, iar la întoarcere, profesorii mi-au explicat ce am pierdut cât am fost plecată. Totul este practic în sistemul Cambridge abordat de școala noastră, drept urmare pot să aplic noțiunile învățate mult mai ușor și în tenis, și în general, în viața de zi cu zi. Dar și invers: lucrurile pe care le-am învățat la tenis, pe care nu le-aș fi învățat altcumva în copilările, mă ajută în situații de stres la un examen sau de presiune, pot spune că sunt mult mai organizată.

I: Care este cea mai recentă realizare a ta?

M: Sincer, cea mai recentă realizare a mea este nota de la examenul Cambridge AS Level la fizică: „B”. Pentru mine, fizica este aproape cea mai grea materie de examen. La început mi-a fost foarte greu să înțeleg anumite noțiuni, așa că am lucrat extrem de mult și sunt foarte mândră de rezultat.

I: Faci parte din prima generație de elevi care vor absolvi la finalul acestui an școlar Liceul Internațional Avenor. Cum îți vezi tu viitorul?

M: Mă văd mergând în Anglia la o facultate unde o să studiez fizică și mă văd combinând fizica cu muzica și tenisul!