Avem nevoie de modele. Ne însoțim din copilărie și până la maturitate cu persoane și personalități călăuzitoare. Ne raportăm la modelele noastre în ceasuri dilematice, în situații în care trebuie să luăm marile decizii. Dorim, la rândul nostru, să reprezentăm modele pentru cei din jur.

Comunitatea Avenor crede că o personalitate ca cea a lui Constantin Brâncuși constituie un model național: un artist de geniu, recunoscut la scară mondiala. Un exemplu de verticalitate artistică: a știut când să se despartă de mentorii săi artistici și să-și găsească drumul propriu în istoria sculpturii. A spus nu regimului comunist, preferând să se exileze în străinătate și să-și realizeze acolo Opera, o fuziune maiastră între geniul creativ de inspirație folclorică și tendințele artelor contemporane. Ne-am hotărât că modelul Brâncuși este o sursă de inspirație pentru noi. Am hotărât ca, în ambițiosul plan de colectă publică pentru achiziționarea statuii Cumințenia pământului, să donăm și noi o sumă, poate simbolică, poate nu: câte un euro de fiecare elev și profesor Avenor.

Este contribuția noastră la un proiect care ne reprezintă și pe noi: să luptăm pentru modelele noastre, să salvăm marile creații care ne îmbogățesc spiritual.

 

Clasa II omega, in vizita la Cumintenia Pamantului

Imediat după festivitatea de închiderea a anului școlar la Avenor College, elevii clasei a II-a 0mega i-au făcut o vizită Cumințeniei Pământului la Muzeul Băncii Naționale a României, acolo unde este expusă acum sculptura. Copiii au aflat povestea statuii și au strigat în cor: „Brâncuși e al meu!”