Intrarea la Liceu este un moment emoționant, care poate naște multe întrebări pentru liceeni, de aceea Vanessa, elevă în clasa a 12-a la Avenor College, ne-a vorbit despre ce înseamnă clasele a 9-a și a 10-a pentru elevii care studiază în sistem internațional și despre cum sunt ei susținuți de școală, punctând cele mai importante aspecte ale începutului vieții de licean.

Momentul alegerii materiilor: „Gândește-te la ce îți place cu adevărat.”

„Dacă ar trebui să mă rezum la un singur sfat pe care l-aș da unui elev de clasa a 9-a care se află în momentul alegerii materiilor, i-aș spune să se gândească la ce îi place cu adevărat. Nu e un secret, unele materii sunt mai grele decât altele, însă pasiunea are puterea să atenueze diferențele dintre materii. Când înveți ceva ce îți place, nu o să ți se pară dificil”, spune Vanessa. Ea ne-a mărturisit că în clasa a 9-a și în clasa a 10-a este util să începi să experimentezi cu diferite zone de studiu, însă nu este neapărat necesar să știi cu exactitate ce parcurs profesional îți dorești. „La începutul liceului, nu am știut exact ce vreau să fac, așa că am urmat sfatul școlii: am experimentat. Am avut parte de susținere și de la profesori, și de la părinți, am simțit că am timp să mă gândesc bine la alegerea mea, iar la noi în școală nu e rușinos să pui întrebări, așa că de fiecare dată când am avut nevoie de un sfat, am pus întrebări și am găsit răspuns.”

Învață să îți planifici timpul: „Mai ai foarte mult timp, însă nu pierde resurse prețioase”

„La începutul clasei a 9-a, toți colegii mai mari te sfătuiesc să te apuci de învățat cât mai devreme posibil și au dreptate. Din experiența mea, pot spune că dacă m-aș întoarce în clasa a 9-a mi-aș face notițe din timp, aș fi mult mai atentă la ore și, cu siguranță, mi-aș face mai des curat în dulap. 

La începutul liceului pare că mai ai foarte mult timp până la examenele importante, dar e bine să iei examenele Mock în serios. Notele din clasa a 10-a te vor ajuta să intri la facultate. Indiferent de facultatea pe care o vei alege mai târziu, trebuie să dovedești că parcursul tău academic a fost coerent, iar dacă ești responsabil cu timpul tău de studiu, totul o să fie mult mai ușor. Mai ai foarte mult timp, dar nu pierde resurse prețioase.

Fie că alegi să urmezi planul de studiu pe care îl întocmește Student Support Officerul în funcție de nevoile tale, fie că îți asumi pe deplin această responsabilitate, trebuie să iei lucrurile în serios”, ne-a mărturisit Vanessa.

Ai grijă de tine: „Un psihic sănătos te va ajuta să iei note bune.”

Este important să fii un bun manager al timpului de studiu, însă pentru a te dedica pe deplin studiului, ai nevoie și de un psihic sănătos. Vanessa ne-a vorbit despre orele de PSHE și despre aportul acestora în parcursul academic al fiecărui elev: „Orele de PSHE sunt orele care te vor ajuta să rămâi focusat pe studii, dar fără să îți neglijezi prietenii sau viața ta din afara școlii. Liceul este și momentul în care te descoperi, înveți lucruri despre tine ca om. La PSHE descoperi că nu ești singurul care își pune întrebări, care încearcă să înțeleagă ce înseamnă să fii autentic, să fii împăcat cu cine ești. Pe lângă orele de PSHE, poți merge oricând să vorbești cu un consilier al școlii despre ce te macină și dacă simți că ai nevoie de ajutor, este foarte bine să îl ceri. Dacă înțelegi ce se întâmplă cu tine, te poți concentra mai mult pe studiu, iar notele tale vor fi cele pe care ți le dorești.”

Toți absolvenții Liceului Avenor au ajuns la universitățile dorite, în România sau străinătate, iar fiecare elev de liceu face anual practică în domeniul ales și beneficiază de consiliere personalizată pentru alegerea opțiunilor și intrarea la facultate. Oricine este interesat de un liceu internațional ce urmează programa Cambridge, se poate înscrie la evenimentul Open Days din 24 martie.