Bogdan Topîrceanu, artist, graphic designer și profesor de arte vizuale la Avenor College, este unul dintre creatorii aplicației ArtLink, prima platformă de realitate augmentată dedicată artei și artiștilor din România. Aplicația se numără printre câștigătorii competiției Future Makers, program educaţional de antreprenoriat. Vă invităm să aflați mai multe despre această aplicație în care se găsesc deja creații ale elevilor Avenor.

Platforma ArtLink a pornit de la o idee a lui Bogdan, care, la rugămintea unei prietene, a încercat să găsească într-un singur loc informații despre galeriile de artă contemporană din București și a constatat că nu există un astfel de loc. Asta se întâmpla în 2013, când aplicația a prins viață pe hârtie și era gândită ca o punte de comunicare între artiști, galerii muzee și public. 

Închiderea tuturor spațiilor culturale din cauza pandemiei de COVID-19 a schimbat însă planurile.

„Într-o lume în care mulți artiști oricum nu dispuneau de multă expunere în afara zonei fizice în care se află, ArtLink putea să umple acest gol și să adreseze și imposibilitatea de a ne deplasa în afara casei, aducând experiența de galerie sau muzeu în casa fiecăruia dintre noi”, povestește Bogdan.

Alături de Dragoș Silion, AR/VR developer, Bogdan a continuat dezvoltarea aplicației integrând și conceptul de realitate augmentată (AR). „În momentul actual, poți urmări zeci de lucrări din confortul propriului apartament, putându-le plasa propriu-zis în interiorul acestuia, și să te plimbi pe lângă ele, să poți să te apropii pentru a urmări detalii”, explică Bogdan.

În colecția de artă disponibilă în aplicația ArtLink se regăsesc deja și lucrări ale elevilor Avenor College: o colecție de picturi digitale create de elevii din clasele primare, o colecție de figurine realizate folosind tehnici de modelare 3D, și un proiect creat în timpul orelor de PBL de elevii claselor a 5-a, care i-a provocat să folosească tehnica colajului pentru a-și exprima gândurile și sentimentele provocate de toate schimbările prin care au trecut la începutul acestui an școlar atipic.

„Încercăm să folosim instrumentele digitale pe care le avem la îndemână sau chiar în acest caz, să inventăm unele noi, pentru a face învățarea la distanță mai ușoară și interesantă pentru copii. Prin intermediul ArtLink putem ajuta elevii să-și expună lucrările și în condițiile de izolare impuse de pandemie”, povestește Bogdan.

Pentru a obține finanțare pentru dezvoltarea aplicației, Bogdan și Dragoș au înscris ArtLink în competiția Future Makers și în această săptămână au aflat că proiectul lor se numără printre cele 6 câștigătoare.

Future Makers a fost o experiență plină de entuziasm, hard work și adrenalină care a acționat ca un catalizator pentru proiectul nostru de realitate Augmentată. Ne-a ajutat să ne stabilim mai bine prioritățile, să gândim outside the box și să conturam un business plan sustenabil. Ne bucurăm foarte mult că facem parte din aceasta comunitate, și mulțumim tuturor mentorilor, trainerilor, juraților și întregii echipe de organizare pentru că au făcut acest eveniment posibil.” povestește Bogdan.

Creatorii ArtLink au în planul pe termen lung pentru dezvoltarea aplicației și posibilitatea de a-i putea susține financiar pe artiștii ale căror lucrări vor fi incluse în aplicație. 

„Suntem convinși că Realitatea Augmentată împreuna cu cea Virtuală vor face ca limitele creației să fie date doar de imaginația și talentul artistului, și că ideile și emoțiile create de acesta vor putea fi expuse spre publicul larg prin ArtLink și alte platforme inovative ce vor apărea odată cu dezvoltarea tehnologiei”, spune Bogdan. 

Vă invităm să descărcați ArtLink de aici și să aflați mai multe din acest video în care Bogdan explică, pas cu pas, funcționarea aplicației.