Ca în fiecare an, înainte de Ziua Națională a României, profesorii se străduiesc să le vorbească copiilor despre patriotism. Cu această ocazie, copiii ascultă povești despre Marea Unire, pictează steguleţe româneşti, şi învață împreună ce înseamnă patriotismul. Dintre toate valorile în care cred românii, patriotismul este una dintre cele mai contestate. Aşadar, să ne mai învăţăm copiii să fie patrioţi?

Având în vedere că patriotismul nu este valoros în sine, cât este în relaţie cu alte valori: respectul, simţul civic, încrederea în societate, sentimentul de mândrie, optimismul, la Avenor credem că este necesar să le insuflăm copiilor încă de pe acum astfel de principii de viață.

În locul unei atitudini pasive, de aşteptare a unor schimbări de sus, copiii pot învăţa că pot contribui la dezvoltarea comunităţii în care se află, fiind atenţi la nevoile celorlalţi şi ajutându-i pe semenii lor, indiferent cât de puţin. Trebuie să-I facem pe copii cu adevărat interesaţi de tradiţiile şi cultura populară, ei învăţând astfel să le preţuiască şi să le ducă mai departe din dragoste şi nu din obligaţie.

Chiar dacă în jurul nostru suntem asaltaţi de anti-modele, putem găsi în istorie şi cultură modele morale, oameni care s-au pus în slujba celorlalţi sau care s-au sacrificat pentru ţara lor. Astfel, profitând de eroii naţionali, putem să le arătăm copiilor ce înseamnă vitejia şi dragostea de ţară.

Copiii trebuie să înţeleagă privilegiul de a trăi într-o ţară liberă şi independentă şi să fie conştienţi de sacrificiile făcute de români pentru aceste lucruri.