Marana Matei

Consilier Școlar

Sunt psiholog cu (poate prea) multe interese. Una dintre convingerile mele de bază este că oamenii sunt prea complecsi pentru a fi reduși la o singură teorie sau un sistem. În consecință, găsesc în mod constant unghiuri diferite pentru a obține o mai bună înțelegere a modului în care schimbarea poate avea loc. De aceea îmi tot schimb interesele, însă mereu acestea au un numitor comun: copiii și reziliența lor.

 

În 2010 m-ați fi găsit facilitând grupuri de suport în spitale și ONG-uri. În 2012 m-ați fi găsi în cele mai sărace zone mai degrabă implicată în asistență socială. În 2017 m-ați fi găsit la clasă predând psihologie. Din 2020 mă puteți găsi lucrând alături de psihiatri pediatri. Astăzi mă puteți găsi la Avenor, construind împreună cu colegii mei modalități pentru elevi de a depăși bariere educaționale și personale. Rolul meu actual este de a coordona proiectul „Abordare personalizată” care are ca scop îmbunătățirea experienței de învățare a elevilor.

Vă voi spune povestea mea. Foarte repede. Sunt eternul student în arta și știința pedagogiei și psihologiei. Probabil că nu mă voi opri niciodată din învățat, sau cel puțin așa sper. Am studiat în străinătate, în Marea Britanie, la University College London (UCL). Este una dintre cele mai bune universități din lume dacă ești interesat de psihologie. Și da, studiind psihologia la o universitate de elită, afli cum funcționează mintea noastră, de ce facem lucrurile pe care le facem… sau nu facem lucrurile pe care ar trebui să le facem. Și nu există o SINGURĂ teorie despre toate acestea – există o mulțime – și există știință în spatele fiecăreia dintre aceste teorii.

În educație, în viață în general și, de asemenea, ca terapeut, am descoperi că învățarea continuă este pentru mine esențială pentru o viață cu sens. În acest spirit, am absolvit destul de multe programe de formare profesională. Primele trei, cele de care sunt cea mai mândră, sunt: Masteratul în Psihologie Clinică, certificarea în Terapie ericksoniană de familie și cea în Terapie orientată pe soluții.

Lucrul alături de copii, adolescenți și familiile lor pentru a descoperi împreună cum resursele și abilitățile interioare pot fi valorificate este misiunea mea. Acest lucru îmi aduce o enormă satisfacție personală și profesională și sunt foarte recunoscător că pot juca acest rol în viața cuiva.

Uitându-mă la imaginea de ansamblu, la Avenor, îmi continui munca dintr-o poziție privilegiată. Avenor este singurul context pe care mi-l pot imagina în care îmi pot folosi toate abilitățile de clinician, psihoterapeut și profesor.

Pentru viitor sper ca proiectul Personalized Approach să ajungă la cât mai mulți studenți și să învățăm și să creștem împreună.