Oliviana Țugui

Profesor-asistent învățământ primar

Cele mai bune daruri pe care le putem da copiilor sunt rădăcinile şi aripile. Eu am fost privilegiată să am alături oameni dragi, care au ştiut să îmi dăruiască aceste lucruri esenţiale în etapa dezvoltării mele. Acum vreau să fiu la rândul meu un educator care să ofere ceea ce a primit.

Am studiat limba engleză din pasiune de mic copil. La începutul anilor ‘90, pe vremea când nu aveam cărţi, dicţionare sau alte materiale, eu memoram cântece în limba engleză din caietul scris de mână al surorii mele mai mari, cu toate că nu înţelegeam ce cântam. Am descoperit pasiunea pentru limba engleză urmând liceul bilingv „George Coşbuc” din Capitală. Acolo, prin pasiunea şi dedicarea profesorilor, am descoperit frumuseţea limbilor străine, urmând filiera engleză intensiv. Tot acolo mi-am setat şi primele ţeluri, am învăţat că dacă îmi doresc ceva suficient de mult, se poate realiza. În clasa a 11-a am dat examenul Cambridge Advanced Examination în urma căruia am primit un plus de siguranţă în forţele proprii. În ultimul an de studiu, am avut ocazia să scriu un proiect în limba engleză despre conflictul din Irlanda de Nord coordonat de unul dintre profesorii britanici care lucrau la momentul acela în liceu. Prin cercetarea aceasta, mi s-au deschis ochii către problemele reale ale societăţii şi am învăţat să apreciez mai mult contextul în care trăiesc.

În consecinţă, am început de asemenea să fiu interesată de domeniul relaţiilor internaţionale. Am urmat cursurile facultăţii de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene care acordă un spaţiu important limbilor străine precum şi comunicării şi tehnologiei informaţiei. În această perioadă, am avut prima experienţă de lucru într-un mediu internaţional, lucrând timp de un an într-un youth hostel unde se cazau foarte mulţi turişti străini. După terminarea celor 4 ani de studiu, am lucrat la The International School of Bucharest, unde am rămas timp de 5 ani. Acei 5 ani au fost cei mai frumoşi, acolo m-am dezvoltat, am primit responsabilităţi multiple pe care, cred eu, le-am îndeplinit cu excelenţă. După această experienţă frumoasă, a urmat una inedită. Următorii doi ani i-am petrecut fiind un fel de ambasador, nu unul dintr-un minister de externe, ci unul care să promoveze cunoaștere, educaţia şi speranţa oamenilor din lumea întreagă. Am fost membru al M.V. Logos Hope, cunoscut ca cea mai mare librărie plutitoare din lume, cu peste 1 milion de titluri la bord. Acestă călătorie a fost una extrem de solicitantă: am parcurs 18 ţări din Asia şi din Peninsula Arabă, interacţionând cu numeroşi oameni şi ascultând multe poveşti de viaţă care m-au îmbogăţit ca persoană.

După încheierea acestei etape, m-am întors acasă şi am lucrat în ultimii doi ani la American International School of Bucharest cu jumătate de normă, unde am fost Classroom Assistant pentru elevii de clasa a 2-a. Experienţa aceasta m-a învăţat cum să lucrez mai bine în echipă, cum trebuie să arate un management de clasă eficient, dar în special cum să sprijin fiecare elev să îşi atingă potenţialul maxim.

M-am alăturat echipei Avenor College în 2017 și, fiind inspirată de această comunitate care încearcă mereu să se autodepășească, m-am înscris la Facultatea de Limbi Străine, unde, în această vară atipică a lui 2020 am încheiat studiile, fiind licențiată în predarea limbii engleze și a limbii spaniole.

În anul școlar 2021-2022 cred că e important să știm că singurul drum imposibil de parcurs este acela pe care nu îl începem. Prin urmare, așa cum zic spaniolii: ¡Ánimo! Să prindem curaj!