Cristina Farcaș

Deputy Head of Nursery
Cașin - Academic Learning Lead

Sunt Cristina Farcaș și începând cu vara lui 2014 sunt “cercetașa” echipei Avenor. Cercetând în jurul meu de-a lungul timpului am găsit în Avenor un mediu favorabil în care pot oferi și primi ceea ce e important pentru mine: “Adevărata fericire este aceea de a aduce fericire altora. Încearcă să lași lumea un pic mai bună decât ai gasit-o!” (Lord Robert Baden Powell, fondatorul Mișcării Mondiale Cercetășești)

Practica educației non-formale, atât cu copiii cât și cu adulții, este ceea ce îmi dă energie și creativitate în fiecare zi. Această pasiune s-a născut și a crescut odată cu experiența de cercetaș începând cu anul 2004. Astăzi număr peste 20 de ani nonformali alături de copii de la 2 ani, până la adulți, lideri și chiar profesori. Sunt licențiată în Comunicare și Relații Publice în cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative și certificată național ca formator de formatori. Cele mai puternice principii în educație dobândite din aceste contexte pe care le port cu mine mai departe sunt: autonomia, riscul în joc și relațiile interpersonale. 

În Avenor eu însămi învăț continuu și-mi hrănesc talentele într-un spațiu bazat pe valori pentru care sunt recunoscătoare. Aici mi-am completat experiența de educator și cu perspectiva formală, și luând parte la inițiativele de formare permanentă precum: Early Years Foundation Stage (EYFS) Teaching Certification, Project Based Learning (PBL) workshop în UK, Curs de învățare diferențiată, Managementul Clasei, Curs Forest School, Conferințe de Educație Timpurie, Certificate in Advanced English, Making Thinking Visible by Harvard University și multe altele.

Mai mult decât atât, pe parcursul anilor, am avut libertatea și șansa de a iniția și dezvolta eu însămi proiecte cu impact în instituție, precum: Școala de Vară Avenor, Programul de Mentorat, Programul de învățare în afara clasei pentru educație timpurie, dezvoltare de instrumente pentru evaluarea performanței profesorilor, Programul de Învățare la Distanță (pandemic) pentru grădiniță, Programul integrat pentru mame și copii până la 2 ani și mulți alți “pași mici pentru orizonturi largi” cum îmi place mie să le spun. 

Mă simt provocată să găsesc cel mai bun ingredient pentru învățarea unei noi generații de copii ce pare să vină cu o schimbare de perspectivă. Bineînțeles, nu voi înceta vreodată să-mi placă să întrețin focul motivației colegilor mei excelenți și să fac parte din procesul fascinant de co-creare ce se întâmplă la toate nivelurile în comunitatea Avenor.