Marta Vartolomei

Profesor de Limba Germană

Cine am fi noi astăzi fără profesorii de ieri? Cred cu tărie în contribuția fiecărui profesor în parte în dezvoltarea educațională, culturală și socială a copilului. Adulții sunt cumulul experiențelor trăite în perioada de formare. Pasiunea mea pentru children’s culture și interculturalitate s-a concretizat prin studiul limbilor străine în cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, prin aprofundarea cunoștințelor în cadrul Masterului de Comunicare Interculturală urmat la Univeristatea din București, iar mai apoi prin studiile de cercetare din poziția de doctorand al Queen Mary, University of London în domeniul literaturii comparate. 

De îndată ce am descoperit schimbarea pe care o pot face în lume modelând mințile și sufletele celor tineri prin rolul meu de la catedră, am decis să mă dedic carierei pedagogice. Am debutat ca profesor încă din timpul facultății, predând cursuri opționale de limba germană în mai multe școli primare din Iași. După licențiere au urmat trei ani de predare la școala germană „Hänsel und Gretel” și la „Varlaam Mitropolitul” din Iași. În 2019 am decis să îmi extind expertiza în afara granițelor țării și am emigrat în Marea Britanie. În primul an am adunat experiență într-o școală interculturală de limbă germană situată în Paddington (centrul Londrei), iar după obținerea QTS-ului (Qualified Teacher Status), în următorul an școlar, am predat într-un liceu din vestul Londrei (Surrey), făcând parte dintr-un colectiv de mai mult de 100 de profesori. Pentru a-mi găsi timpul necesar cercetării mele doctorale am ales ca din Aprilie 2021 să lucrez ca profesor suplinitor în diferite școli din Londra, găsindu-mi astfel flexibilitatea de care aveam nevoie, dar și diverse provocări care m-au ajutat să mă dezvolt.

În afara carierei de profesor, m-am dedicat, de asemenea, parcursului meu academic. Am avut bucuria de a merge în vizită de cercetare la Centrul „Hans Christian Andersen” din Odense (Danemarca), de a prezenta la conferințe internaționale pe teme literare în Anglia, Germania, România și China, și de a publica în reviste și jurnale de profil. Totodată, în perioada petrecută ca profesor de limba germană la Londra am început să scriu proză scurtă și literatură pentru copii, debutând în 2021 cu povestirea „The Hope”. În 2022 au urmat volumul de eseuri „Despre credință, artă și tot ce e între ele” apărut la editura Eikon și cartea pentru copii „Moș Grigore și musafirul neașteptat” publicată la editura Doxologia. În prezent o nouă carte de literatură pentru copii se află în curs de publicare.

M-am alăturat cu bucurie echipei Avenor, încântată de spiritul liber, dar totodată încărcat de valoare, al cadrelor didactice și al conducerii. Aștept cu nerăbdare ca în noul an școlar să cunosc sufletele elevilor mei și să parcurgem împreună drumul noilor descoperiri.