Alin – Constantin Cîrtog

Profesor de Limba Română
Diriginte clasa 6 Omega

De când eram mic copil am iubit cărțile și am descoperit apoi pasiunea de a citi de la primele litere învățate de la „doamna mea învățătoare”, pe care am respectat-o, am admirat-o și am iubit-o ca pe o mamă. De altfel, ea a reprezentat prima imagine a dascălului ideal pentru mine. Apoi, am cunoscut-o pe profesoara de limba română din gimnaziu, care a fost un alt dascăl excepțional, apropiindu-mă și mai mult de cărți și de această disciplină.

În liceu, soarta a făcut să am ca diriginte un profesor de limba și literatura română, întrucât am urmat filologia la Colegiul Național „Alexandru Lahovari” din Râmnicu Vâlcea, orașul meu natal. Iar dânsul a fost un adevărat personaj, de la stilul vestimentar clasic pâna la maniera de a vorbi și a ne preda, fiind o personalitate aparte, dar și un om cu un destin zbuciumat asemenea eroilor lui L. Rebreanu. Și-a făcut datoria exemplar și cu dăruire, insuflându-mi dorința de a călca pe urmele dânsului, spre a deveni profesor, tot de limba română.

Astfel că am urmat Facultatea de Litere și Arte din cadrul Universității „Lucian Blaga”din Sibiu, pe care am absolvit-o în 2002, îmbrățișând cariera de dascăl cu entuziasm și pasiune, dorind să fiu cel puțin la fel de bun ca foștii mei profesori care-mi fuseseră adevărate modele pedagogice și nu numai.

De aceea, am profitat în fiecare an de orice oportunitate pentru a urma cursuri de perfecționare didactică, psiho-pedagogică sau metodică, pe linie profesională, cât și să evoluez personal, ca om, descoperindu-mă și mai mult și învățând din fiecare experiență a fiecărui an școlar, pentru a putea excela în relația cu elevii mei.

Așadar, ca experiență, am predat în primul an la un Colegiu Economic din orașul meu natal, apoi la alte două școli gimnaziale, ca titular. În 2011 m-am mutat în București, predând la o școală internațională, obținînd gradul didactic II și, ulterior, un certificat acreditat internațional MYP (Introduction to Teaching).

Dincolo de pasiunea mea pentru lectură și cărți, plăcerea de a lucra cu elevii, de a interacționa cu copiii, de a le împărtăși tot ceea ce știu, de a descoperi împreună, zilnic, lucruri noi și de a le câștiga simpatia, respectul, prietenia, admirația și chiar dragostea, toate acestea fac ca profesia mea și cariera de dascăl să fie un mod de a trăi și o aventură continuă cu experiențe noi an de an, cu generații diferite mereu.