Valentin Brabete

Profesor de Economie și Business Studies
Diriginte clasa a 10-a alfa

Pasiunea mea pentru educație s-a născut din admirația și recunoștința față de mentori și profesori extraordinari pe care i-am întâlnit atât în școala generală, cât și la liceu. M-au inspirat prin propriul lor devotament și însușire a misiunii educației autentice, concentrate în jurul valorilor și al individului. Prin urmare, am dezvoltat o perspectivă personală asupra învățării și educației conduse de o pasiune aprinsă pe care o resimt de fiecare dată când intru în contact cu „învățăceii”.

Îmi definesc rolul în educație ca fiind facilitator pentru învățare. În special în predarea economiei și a studiilor de business, încerc să abordez subiectele prin calibrarea obiectivelor de învățare cu obiectivele de dezvoltare ale elevilor, atât din perspectiva propriului caracter, cât și din cea a rolului de cetățean activ, având ca motor curiozitatea pentru propriul nostru context socio-economic. Plasez gândirea critică într-un rol central, un proces care uneori presupune să dezvățăm anumite concepte pentru ca învățarea logică și personală să poată avea loc – atât pentru elevi, cât și pentru mine.

Sunt absolvent al Facultății de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică, licențiat ca economist. Ulterior am urmat programul de Masterat de Project Management din cadrul Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative.

Mi-am început cariera într-o companie relativ mică, din România, în domeniul organizărilor de evenimente, responsabil de aspectele financiare și administrative. Înconjurat fiind de o echipă grozavă de tineri antreprenori, am descoperit și experimentat părți frumoase, dar și dificultăți în a deține și dezvolta o afacere.

Pe de altă parte, de mai bine de 10 ani sunt implicat în proiectarea și livrarea de programme educaționale non-formale. Între 2007 și 2012, am contribuit la o serie de tabere internaționale, multiculturale, precum și alte inițiative educaționale centrate pe diversitate culturală și pe conceptul de cetățenie activă, în calitate de membru al ONG-ului “Expediție în Cultură”. În ultimii 3 ani, am creionat și livrat mai multe ateliere și cursuri de “Management Financiar pentru Startup-uri”, precum și de “Economie la Firul Ierbii” pentru tineri adulți și adolescenți în cadrul programelor educaționale “Universitatea Alternativă” și “Learnity” din București.

O altă pălărie, tare dragă și importantă pentru mine, este cea de voluntar activ, recent ales vicepreședinte al Asociației Naționale a Hemofilicilor din România. Prioritatea mea din ultimii ani a fost coordonarea programelor noastre educaționale. Din 2018 am, de asemenea, onoarea de a contribui la proiecte educaționale în această comunitate la nivel European, ca membru al Comitetului de Tineret al Consorțiului European de Hemofilie.

Indiferent de pălăria specifică pe care o port, îmi face o deosebită plăcere să lucrez alături de și în serviciul oamenilor. Mă consider deosebit de norocos pentru oportunitatea de a face ceea ce îmi place. Ca membru al echipei și comunității Avenor, sunt nerăbdător să co-creăm experiențe educaționale în acest an!