Care sunt beneficiile intrării în colectivitate de la o vârstă timpurie? Cum învață copiii de la o vârstă mică și de ce este importantă dezvoltarea emoțională timpurie? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările adresate Ioanei Botez, consilier și psihoterapeut sistemic care coordonează programul de dezvoltarea emoțională a copiilor la Avenor Nursery. Ioana lucrează cu copiii de 12 ani, urmând curriculumul britanic, are experiență în crearea de materiale educaționale pentru grupuri dezavantajate și în medierea comunicării angajaților străini specializați în îngrijirea copiilor. 

Avenor College: Cum pot activitățile grădiniței să ajute copiii foarte mici să-și dezvolte încrederea în sine?

Ioana Botez: Grădinița îi ajută pe copii să experimenteze tot felul de activități pe care nu le-au făcut niciodată sau au vrut să le facă, dar nu au avut niciodată posibilitatea. Aici, copiii devin conștienți de ce sunt capabili prin: sărituri, rostogoliri, exersarea abilităților de motricitate fină, joc de rol și contact cu cărțile. De fapt, începem să privim cărțile și să ne dezvoltăm pasiunea pentru cărți de la o vârstă fragedă.


Jocul de rol dezvoltă limbajul, gândirea critică și abilitățile sociale pe măsură ce copiii își asumă roluri și își dezvoltă propriile idei și povești. Acesta este motivul pentru care este important pentru copiii mici să fie ghidați în toate activitățile noi pe care încep să le experimenteze

A.C.: Cum abordăm reglarea emoțională a copiilor la vârsta de 2 ani?

I.B.: Emoțiile și comportamentul sunt un subiect destul de provocator la această vârstă, dar de aceea ne jucăm și citim povești împreună. Ne uităm la personajele de poveste și descoperim că au emoții similare cu ale noastre, cum ar fi: fericire, tristețe, furie sau frica. Mai mult, învățăm experimentând că este absolut firesc să exprimăm modul în care ne simțim, atâta timp cât acesta nu le face rău altora. Aflăm despre reguli, modalități de a le urma, dar și de a le încălca, pentru că, după cum știți, la doi și trei ani, este destul de amuzant și util să testezi regulile pentru a-ți exprima independență.

A.C.: De ce este importantă relaționarea la această vârstă fragedă?

I.B.: Se știe că relaționarea îi ajută pe copii să progreseze în toate domeniile de dezvoltare. Dacă te uiți la copii care se joacă în diferite arii de experiență, cum ar fi zona de matematică, zona Universul în miniatură și așa mai departe, veți observa că se ajută reciproc în explorare sub îndrumarea unui adult. Este foarte important să lăsați copiii să socializeze cu alți copii de vârstă similară pentru o perioadă îndelungată de timp, pentru a crea un mediu în care aceștia să petreacă timp departe de părinți, să dezvolte folosirea ​​abilităților motorii fine, cât și grosiere, utilizarea și perfecționarea limbajului, precum și construirea de relații pozitive cu încredere.