Toți copiii pe care îi cunoaștem merg la o școală. Nu la una oarecare, ci la una anume, o școală pe care de obicei părinții au ales-o cu grijă. Întrebarea pe care o primește de multe ori un copil este “la ce școală mergi?”. Spunând numele școlii, copilul oferă de fapt un răspuns mult mai amplu despre cine este, ce aspirații academice are, care este importanța pe care familia lui o acordă educației. 

Uniforma școlii transmite în mod tacit celor din jur toate aceste informații. Toate școlile de elită au o uniformă care este reprezentativă pentru valorile instituției și care este, de asemenea, un simbol al apartenenței la o comunitate.

Dintotdeauna, uniforma a reprezentat apartenența, valorile, tradițiile, profesionalismul și comportamentul dezirabil al celui care o poartă, ea fiind, mai presus de orice, un simbol, ceva dincolo de material. 

Un pilot îmbrăcat în uniformă îți dă încredere că este pregătit să piloteze avionul în siguranță, un doctor îmbrăcat în uniformă ne transmite că este profesionist și pregătit să ne facă bine, un polițist îmbrăcat în uniformă creează așteptarea de a oferi protecție și siguranță celor din jur, un pompier îmbrăcat în uniformă ne spune că e un salvator de vieți, un copil în uniformă devine elev și transmite profesorului și colegilor că este pregatit de învățare.  

Simbolic, uniforma Avenor ne aduce împreună în jurul valorilor comune, contribuind astfel în mod semnificativ la crearea identității noastre de comunitate, este un indiciu de “Avenorian”, un simbol ce spune, indirect, multe despre fiecare dintre noi.

Dincolo de simbolistica uniformei, purtarea ei are numeroase avantaje.

Uniforma este simbolul comunității noastre și generează un sentiment de apartenență. Îmbrăcați în uniformă, elevii generează un sentiment de coeziune și de comunitate. În afara școlii, îmbrăcați în uniformă ne reperăm mai ușor între noi,  suntem recunoscuți și identificați cu standardele înalte ale școlii.

Uniforma transmite disciplină și profesionalism. Uniforma ne pune în postura de “elev” nu doar de “copil” sau “adolescent” iar școala este locul  în care venim să învățăm, să facem treabă, să ne implicăm, să ne dezvoltăm pentru a atinge aspirațiile noastre. 

Se consideră că purtarea uniformei contribuie semnificativ la îmbunătățirea comportamentului copilului la școală. Îmbrăcând uniforma, copilul intră în rolul de elev pe care va încerca să și-l îndeplinească cât mai bine. De asemenea, scad șansele de distragere a atenției la școală, elevii fiind mai serioși în clasă, ceea ce crește șansele unei performanțe academice mai bune.

Purtarea uniformei ajută la creșterea încrederii în sine a elevilor. Purtarea uniformei elimină o parte din motivele de neliniște – în special ale adolescenților – legate de aparență și  alegeri vestimentare, oferindu-i copilului o șansă în plus să devină mai încrezător.

Purtarea uniformei îi pregătește pe elevi pentru viață. Purtarea uniformei îi pregătește pe copii pentru scenariile formale cu care toți avem de-a face în viață. În funcție de unde mergem și cu cine ne întâlnim, este important  să avem vestimentația adecvată ocaziei – astfel arătăm respect pentru persoana sau grupul cu care interacționăm dar și pentru sine.  În mediul profesional, să te îmbraci în mod adecvat este un comportament așteptat din partea oricărui adult, comportament pe care îl înveți în familie și îl exersezi în timpul școlii cu ajutorul uniformei.

Uniforma –  o măsură de siguranță pentru elevi. Este mult mai ușor să recunoști un elev care a ieșit din campus dacă are uniformă sau să recunoști un intrus în campus. De asemenea, în cadrul activităților din afara campusului, ca de exemplu excursii sau evenimente, purtarea uniformei ne ajută să ne recunoaștem și să nu ne pierdem.

Purtarea uniformei reduce riscul tachinărilor pe tema hainelor. La fel ca în cazul adulților, hainele, dincolo de rolul lor utilitar, sunt folosite de copii pentru a se exprima. Mai ales la adolescenți, de foarte multe ori, a te exprima diferit din punct de vedere vestimentar față de cei din jur poate fi un motiv de animozitate și de diviziune, comportamente pe care dorim să le minimizăm în cadrul școlii prin purtarea uniformei.

Uniforma reduce problemele de genul ”cu ce mă îmbrac azi?”. În felul acesta toată lumea are dimineți mai liniștite – părinți și copii. Cu ajutorul uniformei ai un lucru mai puțin de făcut dimineața, scăpând de presiunea unei alegeri. În plus, articolele de uniformă sunt din materiale de calitate și  sunt foarte confortabile. Mai mult, purtând zilnic uniforma la școală, copiii se bucură mai mult de weekend-uri și de vacanțe, când pot purta orice doresc. 

Uniforma reduce semnificativ bugetul anual al familiei alocat vestimentației copiilor, mai ales în cazul adolescenților. Cu o investiție inițială mai mare la începutul anului școlar, costul anual total al familiei pentru hainele copilului scade semnificativ. 

La Avenor College purtarea uniformei este obligatorie.

 

Uniforma festivă (sacou, fustă/pantalon formal, camașă, cravată) face parte din identitatea Avenor. Este modul nostru de a ne prezenta la evenimente oficiale și de a arăta respect, încredere și admirație pentru echipa Avenor. 

Echipamentul sportiv (tricou sport, pantalon/colant, jachetă) se poartă la evenimentele sportive și la orele de sport. 

Tricoul, puloverul, hanoracul, pantalonii, colanții, fusta Avenor fac parte din uniforma casual. Uniforma casual este despre viața de zi cu zi, când avem nevoie să fim mai relaxați în mișcări, când muncim și învățăm.

 

Uniforma ne ajută să le dăm indicii celor din jurul nostru despre cine suntem. Uneori, ne amintește nouă înșine cine suntem. Uniforma este un liant care îi ajută pe elevi să se simtă membri ai aceleiași comunități, să se apropie, să se recunoască, să aibă un țel comun și un mesaj puternic de transmis mai departe: noi suntem Avenor!