Ramona Mucenic, învățătoare la clasa a III-a: „Una dintre prioritățile pe care le avem la Avenor este să-i învățăm pe copii cum să învețe.”

Ramona Mucenic a intrat în învățământ în urmă cu peste 20 de ani și, de patru ani, este unul dintre învățătorii Avenor College. Încă din timpul interviului de angajare, și-a dat seama că Avenor era locul unde își dorea să vină în fiecare zi pentru că a descoperit o serie de valori pe care le avea în comun cu echipa de management, printre care profesionalismul și determinarea.

Pentru ea, educația reprezintă un parteneriat între școală, copii și părinți, și atrage atenția că fiecare dintre părți are, în egală măsură, drepturi și îndatoriri. Este convinsă că Avenor College este o altfel de școală pentru că echipa profesorală și cea de management își ghidează activitatea după o serie de principii solide: respectă unicitatea fiecărui copil, îi oferă un mediu stimulativ, îl ajută să se dezvolte armonios și, poate cel mai important, crede cu tărie în ceea ce face.

Ramona este învățătoare la clasa a III-a, care, potrivit curriculumului Avenor College, face parte din „ciclul primar mare”. Cu ajutorul metodelor de predare tradiționale, dar și moderne, copiii sunt încurajați să gândească, să-și susțină cu argumente părerile personale și să emită judecăți de valoare. Învață prin descoperire, stabilesc singuri relații de cauzalitate și se documentează colaborând unii cu alții.

Printre cele mai neobișnuite întrebări pe care le-a primit Ramona de la cei mici sunt: „Din ce sunt făcute stelele?”, „De ce există războaie?” și „De ce, uneori, oamenii aleg să fie răi?”… Despre ce înseamnă să fii învățător la Avenor College și despre cum decurge o zi „obișnuită” într-o altfel de școală, ne-a povestit Ramona în interviul de mai jos:

Ce experiență aveai înainte să devii învățător Avenor?

Înainte de a veni la Avenor, am lucrat timp de 16 ani într-o școală de stat, în care am activat chiar din momentul absolvirii Liceului Pedagogic.

Ce anume te-a atras către Avenor?

M-a atras foarte mult elementul de noutate. Mi-a plăcut ideea îmbinării dintre curriculumul românesc și cel britanic, mi-a plăcut poziționarea lângă pădure, m-am gândit imediat că aceasta este școala în care mi-ar plăcea să învețe și copilul meu.

Care a fost prima impresie pe care ai avut-o în momentul în care ai discutat cu managementul Avenor?

Profesionalism și determinare – sunt cele două caracteristici pe care le-am remarcat încă din primele minute ale discuției. Am simțit că se pune foarte mult suflet în acest proiect și am știut imediat că acesta este locul în care îmi doresc să vin în fiecare zi.

Care au fost probele pe care a trebuit să le treci ca să devii învățător Avenor?

După ce mi-a fost analizat CV-ul, am fost invitată la o discuție de către Andreia Mitrea, unul dintre reprezentanții fundației Avenor. Eram ușor emoționată, fiind prima dată când participam la un astfel de interviu. Andreia mi-a risipit toate temerile, iar după aproximativ o oră am constatat amândouă că principiile și viziunile noastre legate de educație coincid. La interval de o săptămână, am susținut două lecții demonstrative, luând primul contact direct cu două clase de copii inteligenți, dezinvolți și extrem de dornici de cunoaștere. După încă o săptămână, mi s-a propus colaborarea, pe care am acceptat-o din toată inima. Toate acestea se întâmplau în urmă cu patru ani.

La fel ca orice alt membru al echipei profesorale, ai parte de training permanent. Cum se întâmplă?

Trainingul reprezintă una dintre constantele vieții de profesor la Avenor. Suntem foarte preocupați de formarea noastră profesională, iar școala ne susține această nevoie, oferindu-ne în permanență sesiuni de pregătire. Foarte important de menționat este faptul că, periodic, suntem consultați în legătură cu sesiunile de training în așa fel încât acestea să se potrivească dorințelor noastre și să ne mențină conectați cu ultimele noutăți din domeniul educației.

Ce îți place cel mai mult la Avenor?

Îmi plac atmosfera de familie și căldura relațiilor interumane și apreciez în mod deosebit comunicarea permanentă dintre școală și părinți în beneficiul copiilor.

Dintre toate orele pe care le-ai avut până acum cu elevii, pe care ți-o amintești cu plăcere?

Sunt foarte multe ore de care îmi amintesc cu plăcere, îmi este greu să aleg una singură. Sunt deosebit de frumoase acele lecții în care copiii învață prin descoperire, stabilind singuri relații de cauzalitate, documentându-se și colaborând unii cu alții. Cum ei sunt obișnuiți să lucreze în echipă, profesorului îi revine rolul de a-i sprijini, de a-i ghida pe calea cunoașterii și de a-i învăța cum să învețe.

Care au fost cele mai interesante informații pe care le-au aflat copiii în ultima perioadă?

În ultima săptămână, copiii au învățat să-și exprime și să-și argumenteze păreri personale legate de texte literare sau personaje, să rezolve probleme folosind metoda grafică, au realizat proiecte despre marile invenții românești care au schimbat lumea și au aflat despre resursele naturale ale țării noastre. Lista poate continua!

Cu ce întrebări te-au surprins? Care a fost cea mai interesantă întrebare pe care ai  primit-o?

Copiii își manifestă permanent curiozitatea și dorința de afla lucruri noi. Sfera intereselor lor cuprinde atât domeniul științelor, dar și problematica umană. Printre altele, am fost întrebată din ce sunt făcute stelele, de ce există războaie și de ce, uneori, oamenii aleg să fie răi.

Cum arată o zi la Avenor?

Zilele noastre de școală sunt senine, vesele, niciodată monotone. În prima parte a zilei, învățăm și ne jucăm, iar după prânz participăm la orele de studiu individual, la orele de club și, bineînțeles, în pauze ne jucăm din nou! Timpul trece foarte repede, dar întotdeauna cu folos!

Ce definiție dai tu educației?

Pentru mine, educația reprezintă un parteneriat între școală, copii și părinți, fiecare dintre părți având, în egală măsură, drepturi și îndatoriri. Ceea ce noi încercăm să facem la Avenor este să optimizăm relațiile dintre toți cei implicați în actul educațional, menținând permanent deschise toate canalele comunicării.

Care sunt cele mai mari diferențe între un sistem de învățământ bazat pe curriculum Cambridge și unul de stat, din România?

Există, cu siguranță, diferențe între cele două sisteme de învățământ. Partea frumoasă este că noi reușim să le îmbinăm armonios în așa fel încât elevii noștri să beneficieze de avantajele oferite de ambele. Școala asigură parcurgerea în totalitate a programei românești (la ciclul primar și gimnazial), dar și a cursurilor specifice curriculumului britanic. Abordarea transcurriculară, prin temele școlii, caracteristică Avenor College, impune depăşirea unor graniţe și eliminarea unor cadre rigide în vederea explicării mai profunde a fenomenelor. Astfel, diversele unghiuri de vedere existente se coordonează și niciunul dintre ele nu este predominant.

Care sunt valorile pe care crezi tu că le promovează Avenor?

Valorile pe care le promovăm prin tot ceea ce facem sunt respectul față de cei din jur, onestitatea, toleranța, responsabilitatea deciziilor personale, respectarea promisiunilor, solidaritatea umană, lucrul în echipă, perseverența.

De ce este Avenor College altfel?

Noi suntem altfel deoarece credem cu tărie în ceea ce facem. Ne ghidăm activitatea după niște principii foarte solide: respectăm unicitatea fiecărui copil, construim zi de zi relații pozitive, oferim elevilor un mediu stimulativ, ajutându-i să se dezvolte armonios.

Ce ai învățat în timpul de când ești învățător Avenor?

În primul rând, am învățat ce înseamnă cu adevărat lucrul în echipă, fără orgolii personale și interese meschine. Colegii mei reprezintă o permanentă sursă de inspirație, iar copiii sunt cei care îmi oferă energie și, uneori, neașteptate lecții de viață. Învățăm unii de la alții și construim viitorul, pas cu pas.

Cât de important este ca procesul de învățare să se desfășoare sub forma unui dialog între învățător și copii?

Dialogul este esențial, copiii sunt încurajați să gândească, să-și susțină cu argumente păreri personale, să emită judecăți de valoare. Elevii noștri sunt foarte curioși, adresează întrebări, caută permanent răspunsuri la problemele care îi preocupă. Se întâmplă de multe ori să inițiem un dialog pornind de la un anumit subiect, pentru a ajunge în cu totul alte contexte, în funcție de ceea ce ei își doresc să afle.

În timpul orelor, îi ajuți, prin întrebări, să înțeleagă mai bine textul pe care îl studiază. Care sunt efectele acestei metode pe termen scurt? Dar pe termen lung?

Întrebările sunt foarte importante și trebuie formulate în așa fel încât să aibă un impact pozitiv asupra copiilor. Pe termen scurt, îi ajută să descopere toate valențele unui text literar; pe termen lung, le dezvoltă capacitatea de analiză și sinteză, precum și gândirea critică.

Totodată, îi înveți să facă conexiuni. Care este conceptul care se află în spatele acestei practici?

Copiii fac tot timpul conexiuni între noțiunile pe care și le însușesc, iar conceptele abstracte, pur teoretice, sunt dobândite cu ajutorul elementelor intuitive. De exemplu, prima lecție despre substantiv nu pornește de la definiția acestuia, ci de la exemple cât mai variate. În final, copiii formulează singuri definiția, în urma analizei detaliate a tuturor situațiilor concrete.

Care sunt celelalte metode pe care le folosești în așa fel încât procesul de învățare să fie unul eficient?

Metodele sunt variate, în funcție de situațiile de învățare. Încerc să le îmbin pe cele tradiționale cu cele moderne, mai apropiate de nevoile actuale. Lucrăm cât putem de mult în echipă, folosim brainstormingul, metoda ciorchinelui, diagrama Venn, turul galeriei, metoda „știu – vreau să știu – am învățat”, prezentarea de proiecte etc. Una dintre prioritățile pe care le avem la Avenor este să-i învățăm pe copii cum să învețe.

Copiii sunt foarte atenți și foarte competitivi. Sunt mereu așa?

Sunt copii buni, interesați de propria lor evoluție, dornici de (re)cunoaștere și afirmare. Sunt și competitivi, dar vorbim despre o competiție constructivă, bazată pe respect reciproc și fair play. Întotdeauna sunt capabili să se felicite (sincer) unii pe alții pentru rezultate bune obținute la concursuri, premii, la competiții sportive sau alte reușite personale. Sunt foarte mândră de ei!