The 24 hours Business Challenge, un proiect inițiat și implementat în întregime de către elevi,  a presupus o provocare de 24 de ore pentru 4 echipe de elevi care au avut de pregătit un plan de afaceri pornind de la o serie de cerințe pe care le-au aflat în ziua evenimentului.

Ioana, elevă în clasa a 11-a Delta, a fost inițiatorul acestui proiect pe care l-a organizat cu sprijinul Mariei, elevă în clasa a 12-a Alfa, și al lui Horia, elev în clasa a 10-a Alfa, în calitate de co-project managers.

Ei au fost susținuți de Valentin Brabete, profesor de Economie și Business Studies și de 19 voluntari care au colaborat pentru pregătirea acestui maraton care a avut loc în Arena Avenor.

Vă invităm să citiți interviul de mai jos pentru a afla mai multe detalii despre acest proiect inițiat și coordonat în totalitate de către elevi.

 

Ioana, cum a luat naștere acest proiect? Care  a fost motivația ta de a organiza un business challenge?

Înainte de a veni cu ideea pentru “The 24h Business Challenge”, eram în căutarea unui proiect de bursă care să fie reprezentativ pentru pasiunile mele, dar și relevant pentru comunitatea școlii. Am ținut cont de  interesele colegilor mei și m-am uitat la proiectele existente, înainte de a trage concluzia că mulți elevi din Avenor sunt orientați spre business, însă nu există prea multe oportunități, cel puțin în anul meu, de a dezvolta abilități și perspective antreprenoriale. 

Odată ce am început să mă gândesc la antreprenoriat, ideile au curs în mod natural, iar conceptul evenimentului a apărut în timpul uneia dintre numeroasele mele sesiuni spontane de brainstorming pe holuri cu Mister  Valentin. El a fost cel care ne-a sugerat să includem componenta ”peste noapte” și apoi, împreună cu Maria și Horia, am dezvoltat imediat un plan concret.

Motivația mea de a organiza un business challenge a venit din dorința de a reuni comunitatea școlară într-un context antreprenorial în care conceptul vast de „business” să poată fi despicat și înțeles la un nivel mai profund. În conversațiile noastre zilnice, vorbim cu lejeritate despre business, cu toate acestea, domeniul este în continuă evoluție și nu mulți înțeleg pe deplin dimensiunile sale.

Care a fost programul zilei?

Echipa de organizare a sosit sâmbătă, la ora 8.30, pentru a pune la punct ultimele detalii, sala fiind pregătită cu o seară înainte. 

În jurul orei 10.00 am deschis evenimentul cu o scurtă introducere a temei (antreprenoriatul social) și am urat un călduros bun venit gazdelor workshop-urilor noastre: Diana Segărceanu (Marketing), Andrei Roșu (Antreprenoriat și impact social), Cornel Dănilă (Finanțe) și Monica Dudoiu (Leadership). Fiecare dintre ei a susținut câte un atelier interactiv care i-a lăsat pe participanții noștri fără cuvinte și m-a făcut pe mine, personal, să-mi doresc să fi participat la fiecare dintre ele. 

În strânsă legătură cu tema lansată pentru rezolvare, am transformat Arena într-un loc de camping. Am avut flori pe mesele de lucru și o mică pajiște cu perne și trunchiuri de copaci, reunite în jurul unui ceaun. De fiecare dată când începea sau se încheia o etapă a evenimentului, puneam muzică și toată lumea știa că trebuie să se adune în pajiște.

În timpul snack-ului am pregătit un exercițiu de team-building, care a adus multe zâmbete și  i-a ajutat pe toți să se elibereze de emoții. Echipa câștigătoare a primit 20 de minute de întrebări și răspunsuri pe marginea brief-ului cu Mister Brabete, profesorul nostru coordonator.

Prânzul a fost asigurat de HORECA Culinary School, cărora le mulțumim.

Pe parcursul după-amiezii participanții la business challenge au lucrat, gestionându-și singur timpul. 

În pauze s-a jucat volei și s-a dansat – toată lumea deconectându-se puțin de la competiție. 

Duminica a început dis devreme, cu un mic dejun oferit de Laptaria cu Caimac și Filgud. Echipele concurente au făcut ultimele pregătiri și și-au repetat prezentările înainte de sosirea membrilor juriului: Cristina Willows, Andrei Dudoiu și Felix Pătrășcanu.

Echipele și-au prezentat pe rând, cu pasiune, proiectele la care au lucrat o mare parte din noapte și au răspuns cu încredere la întrebările juriului. Fiecare echipă a primit un feedback detaliat și nu după mult timp s-au luat deciziile finale. 

În cadrul ceremoniei de premiere am înmânat diplome echipelor câștigătoare și am anunțat premiile (bilete la Summer Well pentru echipa câștigătoare, stagii de practică la Fan Curier pentru cei clasați pe podium).

Pentru mine, unul dintre cele mai emoționante momente a fost când, la final, noi, echipa de proiect am primit diplome și am fost felicitați pentru munca depusă. Nu am plecat acasă până când nu am reamenajat și curățat spațiile folosite din școală.

Sunt foarte mândră de echipa pe care am reușit să o formăm pentru realizarea acestui proiect, o echipă care nu s-a dat în spate de la nimic și care a făcut totul cu zâmbetul pe buze.

Le sunt recunoscătoare gazdelor workshop-urilor, juraților și sponsorilor noștri, contribuția lor fiind esențială pentru proiectul nostru.

Maria, care au fost cele mai dificile momente în organizarea acestui proiect? 

De când am ales să fiu parte din acest proiect, am avut o mare doză de pozitivism în raport cu orice “impediment”, “problemă” sau dificultate care urma să apară. Iar asta pentru că am crezut din și cu toată inima în potențialul acestei idei, în magia de a contura visul nostru și a-l transforma în realitate, indiferent de dificultăți. Deși sună a clișeu, eu cred că absolut orice este posibil dacă crezi și dacă punem suflet și bucurie în viziunea noastră.  

“24H Business Challenge” mi-a demonstrat asta încă o dată. 

Pentru a răspunde concret la întrebare, unul din cele mai dificile momente a fost atunci când mai erau foarte puține zile până la data evenimentului și nu aveam suficienți participanți înscriși. Practic, nu știam dacă îl mai puteam organiza. 

Am simțit pentru o zi că îmi cade lumea în cap, au fost niște ore intense, pentru mine neexistând varianta de a anula evenimentul. În spatele acestor emoții, se aflau gândurile la toată echipa de peste 18 oameni care, împreuna cu domnul Valentin Brabete, au depus efort, muncind în ultimele luni  cu cele mai bune intenții pentru a pune în practică proiectul. Totul era pregătit, iar vorbitorii,  jurații și sponsorii confirmați.. 

Deși eram în continuare foarte încrezătoare că vom depăși problema, repetând: “acest eveniment se ține 100%” sau “nu exista să îl anulăm”, am avut niște momente mai grele de cădere și anxietate, din care am învățat multe despre mine. 

Alte momente dificile au fost chiar în timpul evenimentului, noaptea, când vedeam cele 4 echipe care lucrau la challenge. Îmi era foarte greu să îi văd că nu mai pot, că sunt extenuați. Aș fi vrut să îi încurajez și să preiau din efortul lor, dacă s-ar fi putut.

Am fost real șocată să văd câtă motivație, forță, perseverență, optimism, inteligență, umor, echilibru și, înainte de toate, empatie, se află în colegii mei. Sunt foarte recunoscătoare că am avut ocazia să îi cunosc mai bine. Ceea ce au reușit să facă în această competiție este mai presus de cuvinte.

”24h Business Challenge” este un proiect pe care nu îl voi uita niciodată, iar asta mai ales datorită conexiunilor unice cu niște oameni care sunt sigură că vor face lumea mult mai bună. ✨

Deși nu m-aș mai opri din scris despre ce a însemnat acest proiect  totuși, trebuie să închei cumva. 

Pentru mine, toată experiența a fost despre oameni, cu oameni și pentru oameni. Și asta a făcut tot farmecul, din punctul meu de vedere! ❤️

Horia, ce te-a surprins cel mai mult în procesul de organizare a acestui eveniment?

Unul dintre primele și cele mai importante aspecte în procesul de organizare a evenimentului a fost alegerea membrilor echipei de proiect.

Dincolo de asta, a  trebuit apoi să găsim un mod de lucru potrivit pentru un grup foarte divers, cu  elevi de la clasa a 9-a până la clasa a 12-a. Diferențele dintre noi au dus la anumite dificultăți și uneori chiar la tensiuni, dar am fost plăcut surprins să văd cât de bine am reușit, în final, să lucrăm împreună, ca echipă. Suportul și motivația deplină pe care le-am văzut din partea tuturor celor implicați în acest proiect au făcut cu siguranță ca întreaga experiență să fie una plăcută pentru fiecare dintre noi.

Cea mai mare supriză pe care am avut-o a fost chiar pe parcursul evenimentului. În ciuda dificultăților pe care tema competiției le-a ridicat participanților, am fost șocat să văd de cât devotament au fost capabili unii dintre colegii mei.

Chiar și la ore foarte târzii, dedicarea lor a fost maximă, lucru care m-a impresionat foarte mult atunci și continuă să o facă. 

Ceea ce continuă să îmi dea de gândit este faptul că ideea noastră a prins viață și s-a concretizat într-un proiect în care s-a implicat o mare parte din comunitatea Avenor, și nu pot să mulțumesc suficient tuturor pentru tot efortul depus.

Vali, din perspectiva ta de profesor, dar și de susținător al ideii de proiect, ce poți să spui despre tot ce s-a întâmplat?

Avem copii uimitori, după cum știți deja, și este cu adevărat un privilegiu să lucrez cu ei și să îi văd cum merg dincolo de zona lor de confort și cum învață.

Atât echipele concurente cât și echipa de organizare au setat foarte sus așteptările în ceea ce privește responsabilitatea și profesionalismul. Echipa de organizare a ajuns la școală sâmbătă la 08:30, iar ultimul dintre  noi a plecat duminică la 15:30. Competiția a durat 24 de ore, excluzând timpul de pregătire și de jurizare. 

A fost absolut impresionant să vedem cum unii dintre elevii noștri încă lucrau la ora 04:00 dimineața, în timp ce alții dormeau. Iar apoi, când fiecare s-a trezit după o noapte grea, s-au întors imediat la treabă, hotărâți să termine ce aveau de făcut.

Calitatea propunerilor lor de afaceri a fost extraordinară, luând în considerare în special vârsta tânără a elevilor participanți la competiție (clasele a 8-a și a 9-a). Toți au primit aprecierea membrilor juriului, dar și feedback pentru a reflecta asupra lui după competiție.” spune Valentin Brabete, Profesor de Economie și Studii de Afaceri.