27 Jun
2017
Profesionalismul în educație – o lecție perfectă

Școala noastră a fost invitată să participe la primul Forum Cambridge International Examinations organizat în România. În luna mai, au venit la București peste 40 de directori ai școlilor Cambridge din Europa Centrală și de Est, din Turcia, Ucraina sau Kazakhstan, precum și reprezentanți ai unor școli care-și doresc să devină parte din rețeaua educațională care include peste 10.000 de instituții de învățământ în întreaga lume. Mai multe detalii despre importanța acestui forum, despre subiectele discutate și lecțiile învățate puteți afla dintr-un interviu cu directorul executiv al Avenor College, Diana Segărceanu.

Care este contextul în care a fost organizat acest Forum Cambridge la București?

Cambridge International Examinations a organizat pentru prima dată un Forum în Europa Centrală și de Est și suntem foarte mândri că este urmare a impresiei foarte bune pe care noi, școala Avenor, le-am lăsat-o reprezentanților Cambridge în urma vizitei pe care au făcut-o în România în decembrie 2016. Atunci au vizitat școala și le-am organizat o întâlnire cu Ministrul Educației de la acea vreme pentru a prezenta împreună proiectul nostru de educație bilingvă.

Martin Nuttall, director regional al Cambridge International Examinations, a prezentat la Forum noutățile in materie de Curriculum si Assesment (evaluare). S-a discutat și despre recognition – recunoașterea examenelor Cambridge de către Universitățile din fiecare țară – și am primit, încă o dată, confirmarea că toate țările din lume recunosc aceste evaluări. Au fost aduse în discuție și oportunitățile pentru dezvoltare profesională în cadrul rețelei.

Prezentările au inclus și două studii de caz: directorul școlii „Savremena Gimnazija” din Serbia a vorbit despre implementarea materiei „Global Perspectives” într-un mediu bilingv, iar eu am prezentat rezultatele comparării obiectivelor de învățare din curriculum românesc și cel Cambridge pentru Science (Biologie, Fizică, Chimie) de la clasa a 5-a până la clasa a 8-a.

Care sunt punctele principale ale acestui proiect al Avenor College?

Într-un proiect de 2 ani, am luat fiecare obiectiv de învățare din curriculum românesc pe domeniul Științe (Biologie, Chimie, Fizică) și fiecare obiectiv de învățare din curriculum Cambridge pentru Science, le-am comparat și ne-am dat seama că 90% din curriculum este comun. Ce așteaptă un profesor, un părinte și un elev din curriculum Cambridge, același lucru așteaptă un părinte, un profesor, un elev de la curriculum românesc. Diferența cea mai mare este la evaluare și abilități practice. În curriculum Cambridge, evaluarea este foarte bine conectată cu materia predată, inclusiv în partea practică (să știi să faci experimente, să lucrezi în laborator, să aplici știința în practică). De exemplu, la finalul clasei a 8-a există un examen de evaluare la Science la fel de important ca cel de la Matematică.

Concluziile noastre au fost că, la Avenor, copiii au un dublu beneficiu pentru că învață noțiuni științifice în două limbi, au ușurința de a le aborda și în română, și în engleză. Au parte și de practical skills – dezvoltarea de abilități care există în curriculum Cambridge -, dar și de o evaluare coerentă și riguroasă. Elevii de la Avenor vor da, începând cu viitorul an școlar, examenul Cambridge Checkpoint Science la sfârșitul clasei a 8-a, examen care nu există în sistemul românesc. Apoi, copiii care continuă la Liceul Internațional Avenor, liceu Cambridge, dau și la finalul clasei a 10-a un examen IGCSE Science, evaluare care, de asemenea, nu are echivalent în sistemul românesc.

 Care sunt avantajele prezenței școlii noastre la acest forum Cambridge?

Astfel de forumuri sunt o ocazie de a afla în avans noutățile de la Cambridge cu ajutorul unor interacțiuni personale, care sunt întotdeauna mai valoroase decât cele online. În al doilea rând, este o oportunitate de conectare cu alte școli Cambridge și de creare a unor parteneriate și schimburi de experiență care se vor concretiza în curând. Foarte importantă a fost și posibilitatea de a prezenta și audia studii de caz din care să te inspiri. Unul dintre avantajele de a fi membru într-o rețea precum Cambridge vine din existența acestor conexiuni cu școli partenere care au trecut prin experiențele tale și care-ți permit să adaptezi inovații pe care le-au încercat și verificat.

Și nu în ultimul rând, vorbitorii de la eveniment au fost o sursă de inspirație pentru că sunt un model al profesorului ideal: și-au tratat audiența cu foarte mult respect, s-au pregătit pentru acest forum, și-au adaptat prezentările publicului și contextului, exact ca pe o lecție perfectă.

 


Comentarii ()

Adaugă un comentariu

Grădinița Școala