Clara, elevă în clasa a 12-a Alfa, a regizat prima ei piesă care s-a jucat în data de 10 februarie, pe scena Teatrului Țăndărică. Piesa s-a bucurat de succes, surprinzând spectatorii prin profunzime și emoție. Debutul Clarei este unul promițător, pasiunea ei pentru teatru și regie făcându-se simțită mai ales prin capacitatea de a transmite un mesaj complex, cum este cel din textul Yasminei Reza.

Mai jos regăsiți povestea Clarei și primele recenzii ale piesei, făcute de membri ai comunității care au fost alături de Clara în seara debutului – Smaranda Nicolau, profesor de Drama și Media Studies și Dana Papadima, Director Educațional.

 

Povestea Clarei 

În ultimii 10 ani, am jucat în numeroase piese de teatru școlare în faza inițială, iar apoi am luat decizia de a merge un pas mai departe și de a-mi dedica timpul liber unei trupe de teatru pentru adolescenți. Aici am avut ocazia să îi întâlnesc pe Dragoș, Theodor și Denis, care acum formează distribuția noului meu spectacol – ‘Artă’. Recent, m-am retras din actorie și m-am concentrat pe ceea ce părea a fi adevăratul meu rol – acela de regizoare, și așa am a început idea de ‘Artă’, primul spectacol in regia mea. 

Realizarea acestui spectacol a fost un proces care a necesitat mult efort, timp și implicare emoțională, însă nu am simțit nici o secundă regret, obligație sau oboseală. La fiecare repetiție am iubit ce făceam, ce construiam. Am învățat cât de important este să te înconjori de oameni care au aceleași ambiții, aceleași pasiuni și care, în cazul meu, valorifică arta.  Le sunt recunoscatoare acestor actori talentați că au fost așa de implicați, dedicați, m-au susținut și m-au respectat încă de la prima repetiție, în ciuda faptului că nu aveam experiență anterioară de regizor. Fiecare moment din proces mi-a demonstrat că pasiunea mea pentru teatru și regie este autentică și că mă ghidează. Sunt mândră de ce am reușit să facem împreună, și sunt entuziasmată că lumea vine să vadă piesa noastră.

“Recenzie” de Smaranda Nicolau

Textele Yasminei Reza sunt ceea ce s-ar numi piese pentru oameni mari. O preferată în grupul artiștilor intelectuali cu vârste de 40+, Reza scrie partituri complexe, care mustesc de experiențele paradoxale pe care oamenii mari le acumulează odată cu trecerea prin viață. În Artă, tema este vârsta mijlocie a unei prietenii de tinerețe. Trei prieteni ajung într-un punct din viețile lor în care nu mai împărtășesc mare lucru. Tabloul complet alb, cu „două dungi albe diagonale” pe care unul dintre ei îl cumpără cu 35.000 EUR devine fitilul care aruncă în aer butoiul cu pulbere deja existent. 

La o primă lectură, pare că piesa este despre tabloul alb. Mulți regizori și actori cu multă experiență fac greșeala de a poposi asupra tematicii evidente. Dar Reza și Clara Ciușcă, atentă pe urmele ei, știu bine că audiența nu vine la teatru să vadă filosofie iar “Arta” Clarei rezidă în încăpățânarea de a sonda către straturile mai profunde ale textului. În spectacolul ei, comentariul social despre valoarea artei este livrat, așa cum cred că a intenționat și autoarea, fără să fure atenția publicului de la problema reală – pierderea unei prietenii. Clara colaborează cu finețe și profunzime cu cei trei colosal de talentați actori din rolurile prietenilor Serge, Marc și Ivan, pentru a crea o poveste în care publicul să investească emoțional, nu doar intelectual. 

Cu această direcție, textul Yasminei Reza plesnește de însemnătate. Cuvintele multi-fațetate ale autoarei își păstrează straturile filosofice fără să sacrifice nimic din relația emoțională dintre personaje. Cei trei interpreți fac un tur de forță de energie susținută expert, actoria e la fel de smart pe cât e de credibilă, scenele curg ritmat, poantele aterizează cu timing impecabil și totul se leagă în jurul unui fir logic de o limpezime desăvârșită, care reflectă forța ordonatoare a ideii Clarei. 

Textele Yasminei Reza par a fi, la prima vedere, texte de oameni mari. Dar la spectacolul Clarei sala a fost egal împărțită în tineri și adulți și râsetele n-au ținut cont de vârstă. Cred că precis prin tinerețea lor, Clara Ciușcă, Theodor Andrei, Denis Belu și Dragoș Prundeanu, ne amintesc tuturor că de multe ori, pretindem că suntem raționali când suntem răniți și speriați, pretindem că suntem de succes când ne simțim fără scop, pretindem că prietenii noștri s-au schimbat când ne e teamă că pur și simplu nu ne mai plac. La toate vârstele.

Mărturie din sala de spectacol – Dana Papadima

Fără a estompa calitățile pe care i le știam dinainte Clarei, profunzime, curiozitate, creativitate, mărturisesc că spectacolul de aseară m-a lăsat mută, dar cu palmele ude de la aplauze și cu emoția în gât. 

I-am spus și ei, n-am privit nici o secundă cu condescedența că e un copil de 18 ani, eleva noastră de o viață, fiica prietenei mele și, de fapt, prietena mea mai mică. Am savurat o reușită regizorală închegată, un control al dinamicii spectacolului cum nu vezi la mulți regizori “maturi”, toate dublate de perfecta comunicare cu echipa de actori. 

Felicitări tuturor, emoția a devenit mândrie azi!

 

Cea de-a doua reprezentație a piesei va avea loc pe 20 martie, ora 18.00, la Sensio Living. Locurile sunt limitate. Rezervările se fac AICI, în limita locurilor disponibile. Costul unui bilet este de 40 de lei și va fi achitat la Sensio, în ziua evenimentului. Toate încasările vor merge către echipa de artiști.