La o zi după Valentine’s Day, soră cu înțeleptul Dragobete, am avut parte de o frumoasă surpriză: artiștii trupei de teatru Victoria Art au descins la Avenor College. I-am primit cu drag și emoție, unii dintre noi îi întâlniserăm deja pe scena de la Godot Café și știam cât de talentați și autentici sunt acești tineri pasionați de arta teatrului. Trupa de teatru Victoria Art Adolescenți s-a înființat în anul 2014 sub coordonarea profesorilor Maria Julieta Georoiu și George Lepădatu, fiind formată din elevi de la licee și școli gimnaziale din București, cursanți ai școlii de actorie Victoria Art. Are la activ peste 30 de spectacole jucate pe scena de la Godot Café Teatru, participând la o serie de festivaluri de teatru pentru copii și tineret unde a obținut numeroase premii importante.

Spectacolul Aproape – după John Cariani, a țesut sub ochii noștri uimiți un caleidoscop al dragostei. Prologul i-a adus mai întâi în scenă pe Pete și pe prietena lui din copilărie, urmărind firul iubirii ce se înfiripă și de care se lasă cuprinși, adolescenți fiind. Grația, inocența copilărească și primii fiori ai dragostei sunt minunat transpuse. Pe muzica ce îndeamnă la visare, paradoxul depărtărilor- aproape se împletește cu stele căzătoare şi fulgi de nea. Urmează o poveste cu Tronc – Randy și amica lui își dau seama că, de fapt, sunt mai mult decât prieteni; cu umor, descoperă că au multe lucruri în comun și, în final, trec granițele iubirii. În Unde s-a dus, asistăm la o ceartă între îndrăgostiţi – Ea este dezamăgită pentru că iubitul ei pare să fi uitat de aniversarea dragostei lor, reproșându-i cu năduf că nu mai este atent și tandru, ca la început. El se scuză, pretextând că munca îi răpește tot timpul. În cele din urmă, Phil își surprinde aleasa cu un gest delicat, oferindu-i un trandafir roșu, ascuns în ghetuța pe care ea o căutase zadarnic până atunci, nedumerită unde ar fi putut să o piardă. Un frumos joc al așteptărilor împlinite, alungând dezamăgirea ce se strecurase amar în sufletul copilei, interpretată de draga noastră Maya de la clasa a VIII-a. Am așteptat cu nesaț următoarea poveste, căci, cu mic, cu mare, tânjim după povești… nemuritoare. A urmat istoria Tabloului fermecat, a cărui imagine nu poate fi văzută decât dacă privești cu… inima, pentru că, nu-i așa, ’’l’essentiel est invisible pour les yeux’’. Povestea Inelului în care se ascunde toată dragostea dintre un băiat și o fată a fost ultima mărgică din şiragul Primăverii sosite deja la Avenor College.

Piese precum Fly to the moon and back (Savage Garden) sau You raise me up (Josh Groban) au desăvârșit accest spectacol, astfel că, între firele acestor povești, elevii noștri au rămas literalmente ţintuiţi pe covorașele zburătoare din tărâmul cărților – Biblioteca Avenor. Cei mai micuți intuiau că se află în fața unei taine, dragostea, în timp ce liceenii au trăit acest spectacol ca o pură emoție, apreciind jocul, naturaleţea şi spontaneitatea actorilor, cărora le suntem recunoscători pentru acest dar de suflet.

Sub bagheta profesorilor coordonatori Maria Julieta Georoiu și George Lepădatu, Aproape este un spectacol emoționant despre miracolul iubirii, pe care va recomandăm să îl vedeți integral, într-o atmosferă plăcută, la Godot Café Teatru.

DSCN9898