Maria, elevă în clasa 12-a și coordonator al Avenor Christmas Charity Fair, ne povestește ce înseamnă pentru ea această tradiție care, an de an, prin intermediul elevilor care au curajul să preia coordonarea acestui eveniment de amploare, merge mai departe și ne ajută pe toți membrii comunității să simțim mai bine spiritul Crăciunului care, în cazul Avenor Christmas Charity Fair, înseamnă mai mult decât bunătăți, ciocolată caldă, jocuri și colinde.

 

Acum doi ani, în această perioadă, Cate, pe atunci elevă în clasa a 12-a și coordonatoare a Avenor Christmas Charity Fair, îmi propunea să preiau organizarea acestui proiect alături de Clara. 

În vara acestui an, eu mă aflam în aceeași poziție, propunându-le Soniei și Anei, eleve în clasa a 10-a, să preia de la mine coordonarea târgului care ne leagă pe toți.

Avenor Christmas Charity Fair, o tradiție a comunității Avenor, ajuns la a șaptea ediție, este proiectul care m-a ajutat să mă descopăr. În gimnaziu, în vremea când pentru mine târgul însemna doar spiritul Crăciunului, ciocolată caldă și premiile pe care puteam să le câștig la standurile care împânzeau campusul, visam. Visam că voi ajunge și eu într-o bună zi în postura liceenilor din echipa de organizare care, în ziua târgului, alergau grăbiți care încotro, cu multă treabă. Deși aveam proiectele mele personale, care îmi ocupau destul de mult timp, speram totuși că, la un moment dat, printr-o minune, voi ajunge să alerg și eu prin campus în luna decembrie, în calitate de organizator al unuia dintre cele mai iubite evenimente.

Timpul a trecut și, în clasa a 11-a, eu și Clara am devenit coordonatoarele Avenor Christmas Charity Fair. Mânate de amintirea copilului din noi, care ar fi sărit în sus de bucurie la o asemenea veste, începând din septembrie ne-am pus pe treabă. Și nu singure, căci, organizarea târgului presupune să ai alături o echipă unită și puternică, alături de care să lucrezi cot la cot. 

Ediția din 2022 a avut în spate șase departamente de specialiști. Fiecare echipă a avut propriile responsabilități. Dincolo de ce era planificat, a venit și ceea ce era neplanificat, surprinzător și neimaginat de copilul de clasa a 7-a care își dorea cândva să devină organizatorul târgului de Crăciun. Comunicarea cu asociația pe care am ales să o susținem, comunicarea cu echipa de leadership a școlii pentru a crea programul târgului astfel încât toți elevii din campus să se bucure de el în siguranță, invitarea comunității sunt doar câteva dintre aspectele care ne-au solicitat la maximum.

 

Toată oboseala, toată munca și tot sclipiciul care ne-a intrat în ochi în timp ce făceam decorațiuni pentru târg au fost uitate și nu au mai contat în momentul în care Avenor Christmas Charity Fair s-a deschis. Pe 20 decembrie, la ora 13.00, sute de copii au luat cu asalt standurile, favorite fiind cele cu bunătăți.

Recunosc că, pe durata lui, nu am știut dacă târgul este un eveniment de succes sau nu, și dacă și ceilalți participanți se bucură așa cum mă bucur eu, până în momentul în care m-am uitat la poze. Văzând copiii cu frișcă pe nas, cu fețele ascunse după vata de zahăr și cu brațele pline de premiile câștigate la standuri, m-am simțit împlinită și mi-am dat seama că am devenit unul dintre liceenii pe care îi priveam cu ani în urmă alergând înnebuniți prin târg. Iar această experiență m-a făcut să retrăiesc bucuria din clasa a 7-a.

Odată cu încheierea ediției din 2022, după ce standurile au fost strânse și depozitate pentru următorul an, am știut, cu un nod în stomac, că e momentul să mă pregătesc să predau ștafeta. După propriile mele investigații, și după ce m-am consultat și cu profesorii din jurul meu, am știut că Ana și Sonia sunt cele mai potrivite persoane care pot duce tradiția mai departe.

Ediția de anul acesta am organizat-o alături de ele, fiind foarte motivate să avem un eveniment memorabil, fiind ultimul meu târg, în calitate de elev Avenor și organizator principal, iar pentru ele prima experiență în calitate de coordonatori.

Am ținut cont de tot ce am învățat din experiența de organizare a anului trecut, iar Ana și Sonia s-au adaptat, au învățat și încet-încet au preluat responsabilitatea.

Discutând cu Adelina Toncean, fondatoarea Asociației Blondie, cauza noastră caritabilă din acest an, am realizat împreună că, ceea ce facem nu este doar un proiect personal pentru noi, ca eleve, nici doar o bucurie pentru elevii Avenor care așteaptă cu nerăbdare targul, ci este o șansă la viață pe care o putem oferi bebelușilor grav bolnavi. Iar sentimentul pe care ți-l oferă acest gând, nu poate fi definit și depășește orice așteptare.

Deși îmi este greu să mă gândesc că la anul, în această perioadă, voi fi la facultate într-o altă țară sau chiar pe un alt continent, deja aștept cu entuziasm momentul în care mă voi putea întoarce să le văd pe Ana și Sonia în acțiune și apoi, pe măsură ce anii vor trece, pe ceilalți coordonatori ai acestei frumoase tradiții care sper să meargă mai departe cu entuziasmul pe care Maria din clasa a 7-a îl avea când participa la Charity Fair.