1 septembrie 2015 – un nou an de studii pentru elevii de la Avenor College. Pentru unii un vis împlinit, pentru alţii o provocare, toţi însă cu emoţii şi deopotrivă fericiţi că si-au revăzut colegii şi îndrumătorii, că sunt parte a unei comunități care și-a demonstrat deja performanţa, fiind în topul celor mai de succes școli din București și din țară, elevii obţinând rezultate excelente la concursuri și note mari la evaluarea națională.

Pe lângă emoțiile elevilor și cele ale părinților, acest moment este pentru dascăli o provocare și începutul unui drum de 10 luni în care vor parcurge materia, vor transmite informația și, mai important, vor încerca să le insufle elevilor pasiunea pentru învățătură și bucuria de a descoperi lumea din jurul lor. Dascălii vor transmite elevilor lor importanța educației pe care acum o primesc pe băncile școlii și care îi va defini mai târziu ca persoane și ca profesioniști.

Educația adevărată înseamnă să învățăm câte ceva nou în fiecare zi a vieții noastre, de la cel mai mic și până la cel mai vârstnic. Fie că este vorba de lucruri mărunte, fie de mari descoperiri, toate ne ajută să facem pași înainte. Contează educația de acasă, contează mediul în care trăim și ne desfășurăm activitatea, contează educația primită la Avenor.

Provocarea de care vorbeam la început este să reușim împreună să nu privim aceste lucruri ca pe obligații nefericite și chinuitoare, ci ca pe oportunități care ne deschid noi perspective, noi orizonturi ce ne vor îndruma în viață. Creăm împreună o lume în care beneficiem de mai multe opțiuni, deci putem alege.

Clasa a IV-a vine cu o altă provocare, în afara celei de a privi educația ca pe o oportunitate de dezvoltare: evaluările la nivel național. Evaluarea competenţelor fundamentale la finalul clasei a IV-a vor însemna un test pentru evaluarea competenţelor de înţelegere a textului scris în limba română şi un test pentru evaluarea competenţelor de matematică.

Copiii care au pășit anul acesta în clasa a IV-a nu sunt în fața unei premiere, deoarece în 2014 au trecut deja prin testarea standard de final de ciclu școlar. La vremea respectivă, această evaluare a însemnat şi o mobilizare a tuturor celor implicaţi, profesori, părinţi şi elevi, transformând, oarecum, o testare firească într-un examen stresant, cu subiecte noi şi o presiune mare pe rezultate. Am mai crescut și noi și sistemul romanesc de învățământ, așa că acum ne dăm seama că acestea sunt, de fapt, niște verificări necesare pentru starea educației în general, dar și în particular.

De-abia am început anul școlar, dar nu putem să nu privim spre linia de finish: cum va fi în gimnaziu? Nu pretindem că avem toate răspunsurile, dar putem spune că la Avenor College ne pregătim din timp pentru ca evoluția copiilor către o altă treaptă de școlarizare să decurgă firesc, fără obstacole. Elevii au deja profesori pentru materiile de specialitate (arte, tehnologii, științe, geografie, istorie, engleză educație fizică etc.), iar la clasa a IV-a avem proiectul „Joaca de-a gimnaziul”. Acesta urmărește formarea unor deprinderi şi bune practici de relaţionare şi comunicare, dezvoltarea unor atitudini pozitive faţă de problemele educative ale elevilor care se află în ultima clasă a ciclului primar. Copiii pot participa ca asistenți la orele colegilor din gimnaziu, vor face și cursuri la disciplinele curriculare de tip matematică și limba română cu profesorii celor de la clasa a V-a și se vor familiariza cu programul până la ora 17.15.

Dacă la începutul acestor gânduri către anul școlar ce abia a început aveam în minte provocările ce ne așteaptă pe toți cei din clasa a IV-a (copii, profesori, părinți), acum nu-mi rămâne decât să mă întreb, imitându-mi elevii: când începem?