În prima zi de iulie 2015, în cabinetul Direcțiunii Colegiului Național Gheorghe Lazăr, a fost semnat un Acord de partenariat între Avenor College și Colegiul Lazăr. Am fost prezentă împreună cu Denise Trickett în calitatea ei de directoare a Liceului Avenor . De ”partea cealaltă”, doamna directoare adjunctă de la Lazăr, Ionela Neagoe și doamna profesoara de engleză Roxana Banu.

Atmosfera din cabinet a devenit copleșitoare când doamna directoare ne-a arătat Cartea de onoare a Liceului, înființată în anul deschiderii (1860), ținută literalmente îngropată în pământ pe vremea comunismului și eliberată după 1990. Nu credeam că o să-mi mai pot reține emoțiile răsfoind filele începute cu scrierea caligrafiată a secolului 19 și continuate cu nume sonore ale unor personalități remarcabile din cultura românească și internațională. În cele din urmă, atât eu, cât și Denise, ne-am înfrânt emoțiile și am dăruit gânduri Cărții de onoare.

Ce presupune acest Partenariat și de ce este el autentic? Pentru că reunește energii , nevoi și obiective comune, pentru că este făurit strict în beneficiul elevilor noștri, pentru că nu riscă să rămână îndosariat într-un clasor de documente în care s-a mai bifat o ”acțiune cu caracter educațional”.

Pentru noi, cei de la Avenor, Colegiul Gh. Lazăr reprezintă una dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ din țară: tradiție, notorietate, standarde academice ridicate dar și o viață culturală și socială plină de inițiative care vin de la numeroși elevi, entuziaști și creativi.

Pe de altă parte noi, Avenoriștii, venim cu binefacerile sistemului Cambridge International, verificate și încercate pe tot globul: discipline de învățământ în acord cu transformările societății în care trăim, excelența limbii și culturii engleze și două tipologii de examen recunoscute internațional, inclusiv de statul român: IGCSE și A Level.

Avem interese comune pentru elevii noștri de liceu: dorim să intre în comunitatea elitelor liceene, să participe la evenimente semnificative pentru viața lor școlară, să socializeze, să se întreacă în concursuri de Debate și de Public Speaking, să se înfrățească cu o clasă mai mare de la Lazăr, să aibă experiențe, cursuri și serbări comune. Dorim și ca Lăzăriștii să vină în vizită la noi, să facă schimb de experiență cu noi, să înțeleagă beneficiile unui ethos deosebit, cel de la Avenor College.

Dorim să punem în paranteze sistemele care ne diferențiază și să punem laolaltă ceea ce ne reunește: dezideratul unui profil armonios de adolescent cu preocupări și pasiuni benefice dezvoltării și împlinirii sale. De aceea, ieri, în prima zi de iulie 2015, a fost semnat un Partenariat autentic.