Între 17 și 20 martie, noi, cei din comunitatea Avenor College, am avut privilegiul de a-l avea ca invitat pe Kevin Bartlett, lider educațional, director al Școlii Internaționale din Bruxelles și inițiatorul programului Common Ground Collaborative (CGC). CGC reprezintă o rețea în expansiune, formată din zeci de școli din întreaga lume, ce și-a propus să revoluționeze curriculumul tradițional, împărtășind experiențe valoroase de învățare, predare și evaluare, prin crearea unor soluții optime ce sistematizează învățarea   http://www.thecgcproject.org/page.cfm?p=355.

Au fost trei zile cu activități intense, în care profesori, părinți și elevi, am avut un dialog dechis despre ceea ce înseamnă învățare autentică și leadership.

ADN-ul CGC, are la bază un set de principii ce vizează interacțiunea coerentă dintre Concepte (big ideas), Competențe transferabile în viața reală (skills) pe care elevii trebuie să le dobândească numai dacă sunt puși în Contexte relevante de învățare. Scopul suprem al educației este să formeze Caractere, (being human), într-o lume care pare că își pierde pe zi ce trece însușirea cea mai de preț, umanitatea.

Cu entuziasm, am împărtășit experiențe de învățare, povești personale de viață ce ne-au modelat personalitatea. Am luat în discuție actuala stare a educației, căutând răspunsuri la întrebări precum: Ce ar trebui să predăm în școli, astfel încât tinerii absolvenți să fie pregătiți cu succes pentru viață? Arte sau Științe? Protejarea mediului sau Educație pentru sănătate? Cursuri de etică sau…? Sute de elevi, naționalități diferite, ce Istorie predăm? Ce ne-ar plăcea, în calitate de profesori, să auzim de la un elev responsabil, la finalul celor 12 ani de studii?

Într-o lume ameninţată de conflicte armate iminente, educația este cea mai puternică armă*. Ne-o spune povestea Malalei, cea mai tânără laureată a Premiului Nobel pentru Pace, adolescenta ce nu a ezitat să-şi riste propria viaţă, fiindcă educaţia este un drept fundamental, nu o crimă; o confirmă dureroasa dezrădăcinare a refugiaților sirieni, cruda realitate a atentatelor teroriste din Paris, Istanbul … Cum răspundem acestor provocări? Este necesar să formăm lideri autentici încă din școală? Am reflectat asupra valorilor și credințelor ce definesc un lider, scrutând motivația reală pe care ar trebui să se întemeieze dorința de a fi un conducător, aceea de a contribui în mod constructiv la viețile semenilor săi.

Complementară acestui dialog deschis a fost elaborarea planului de implementare a unor măsuri educaționale favorabile învățării autentice, așa cum sunt definite de comunitatea școlară internațională Common Ground Collaborative, din care face parte acum și Avenor College.

Workshop-ul în limba engleză s-a desfășurat într-o atmosferă prietenoasă, participanții lucrând în grupe mixte. Aventura acestor zile inspiraţionale a fost presărată de clipe emoționante – unele de tăcere desăvârșită, în care numai gândurile se puteau auzi -, ce au alternat cu momente amuzante, întreținute de spiritul ludic al lui Kevin Bartlett, care ni s-a dezvăluit, înainte de toate, ca om preocupat de destinul omenirii.

Ne bucurăm să putem afirma că aceste trei zile ne-au întărit convingerea că, alături de mentori educaționali de talie internațională precum Kevin Bartlett, există soluții viabile la dilemele cu care se confruntă educația din întreaga lume.

 

* “Education is the most powerful weapon which you can use to change the world.” (Nelson Mandela)