Dacă vrei să ai un copil generos, fii tu primul lui exemplu. Învață-l ce înseamnă să dăruiești, să fii tolerant, să te pui în locul celuilalt. Dăruiește-i tu aceste lecții de viață!”

Pentru că îmi doresc aceste lucruri pentru copiii mei, m-am oferit voluntar în grupul care se ocupă de Proiectele de Caritate ale comunității Avenor.

Vineri, 13 noiembrie 2015, de ziua Ziua Mondială a Bunăvoinței, am pornit împreună cu un grup de 40 de părinți și copii de la Avenor într-o excursie ce urma să aducă bucurie și zâmbete unor copii nevoiași. Am dus cu noi foarte multe cadouri pregătite cu drag de familii din comunitatea Avenor.

Destinațiile noastre au fost două grădinițe din Jud. Vâlcea, în satele Dezrobiți și Urși. Ne-am propus să ajutăm aceste comunități cu lucrurile de care aveau nevoie, dar și să le aducem un strop de culoare, “dăruindu-le” picturi pe pereții claselor de studiu.

Am reușit să planificăm detaliile logistice încă din autocar și ne-am organizat în două echipe, câte una pentru fiecare grădiniță. Fiecare echipă a avut alături câte o persoană talentată și creativă: Adriana Scripcariu a coordonat pictura realizată la grădinița din Urși, iar Angela Bontaș ne-a ghidat în realizarea picturii de la grădinița din Dezrobiți.

Gazdele noastre erau emoționate, curioase, vesele și … foarte mici. Copiii de grădiniță au luat masa de prânz împreună cu copiii nostri. Între timp, noi, adulții, am descărcat și organizat donațiile aduse pentru ei. După prânz, micuții din Vâlcea au plecat spre casele lor, iar noi, adulți și copii, am rămas să le pictăm clasele.

Eu și băiețelul meu am făcut parte din echipa de la Dezrobiți. Pictorița noastră, Miss Angela, a schițat împreună cu elevii de la Avenor planul picturii murale pe care urmau să o facă.

Copiii și-au dorit să picteze Copacul Recunoștinței, un desen inițitat și creat de Eva de la clasa a V-a omega. Eva a desenat prima dată acest copac la începutul anului după ce s-a întors din excursia de la Urși. A fost impresionată de povestea copiilor pe care i-a cunoscut atunci și a decis că dorește să îi ajute cu banii din pușculița ei. A fost încurajată de cei din jur și a pictat un borcan cu acest copac, denumindu-l Borcanul Recunoștinței. Borcanul acesta a devenit pușculița clasei ei, iar banii donați de Eva și de către colegii ei au ajuns la copiii din Vâlcea. Ușor, ușor, copacul Evei a devenit copacul copiilor de la Avenor, identificându-l cu ușurință în proiectele de caritate ale comunității noastre.

Pentru că afară era o zi superbă de toamnă târzie, copiii s-au bucurat de soare și de peisajul frumos, plecând într-o mini-drumeție. Între timp, noi, adulții, am finalizat Copacul Recunoștinței. După câteva ore, peretele grădiniței a prins viață. Văzând bucuria de pe chipurile copiilor noștri la vederea picturii terminate, am fost convinși că ne-am îndeplinit obiectivul de a aduce zâmbete la grădinița din Dezrobiți.

Copiii noștri au avut ocazia să învețe alături de părinți ce înseamnă generozitatea, ce înseamnă să dăruiești și să îți accepți semenii necondiționat.

Raluca Iacobiță – mama lui Leon de la I alfa