În urmă cu un an, Avenor lansa programul ”Profesori pentru Profesori”, un program de pregătire și mentorat pentru profesorii aflați la început de carieră care vor să-și transforme meseria într-o veritabilă profesie. Scopul nostru a fost să căutăm atât profesori pentru învățământul primar, cât și profesori de specialitate pentru învățământul gimnazial și liceal, care își doresc să devină cea mai bună versiune a lor atunci când vine vorba despre carieră.

La un an distanță, stăm de vorbă cu Cristina Bumboiu, English Curriculum Leader și Coordonator al programului ”Profesori pentru Profesori”, pentru a afla ce s-a întâmplat în primul an în care doi tineri profesori au beneficiat de acest proiect – Oana – Profesor de istorie și Andrei – Profesor de fizică, cum se desfășoară programul și care sunt provocările întâmpinate.

 

ÎNCEPUTUL PROIECTULUI 

Intenția de a dezvolta un cadru pentru a sprijini tinerii profesori, aflați la începutul călătoriei lor captivante și complexe de transformare în adevărați profesioniști a încolțit acum doi ani și ne-am bucurat să lansăm proiectul „Profesori pentru Profesori” în primăvara anului 2023.

La început, nu am știut cu exactitate la ce să ne așteptăm, dar știam că ne dorim un parcurs de doi ani menit să îi ajute pe profesorii tineri să devină mai buni în ceea ce fac. După întâlnirea cu câțiva absolvenți entuziaști, am realizat că proiectul avea să fie o experiență minunată de învățare pentru toți cei implicați. Numeroasele întrebări pe care le-am primit din partea lor ne-au făcut să conștientizăm că avem ocazia de a adresa o lacună majoră în cunoștințele și experiența lor anterioară de predare, mai ales în predarea în rândul (pre)adolescenților.

În acest moment, cred că putem afirma cu tărie că predicțiile noastre inițiale au fost confirmate, deoarece Oana și Andrei, cei doi colegi înscriși în program anul acesta au beneficiat în mod semnificativ de informații relevante, feedback constant și mai ales de expunere și predare la clasă, în fața unor elevi reali, dar cu susținerea și fără să fie aruncați singuri în ape adânci.

Motivația de a mă înscrie în programul ”Profesori pentru Profesori” a venit din dorința mea de a contribui la dezvoltarea educațională și de a împărtăși cunoștințele mele în fizică cu colegii și elevii mei. Ca absolvent al facultății de fizică, văd această oportunitate ca pe un mod de a colabora cu profesioniști din domeniu și de a învăța unii de la alții pentru a crea un mediu de învățare mai eficient și captivant.” – spune Andrei, Profesor de Fizică și participant în program.

CE URMĂRIM ÎN CADRUL PROGRAMULUI

Unul dintre cele mai importante aspecte urmărite în cadrul programului este formarea de relații pozitive, lucru care presupune timp acordat participanților pentru a se adapta unei comunități dinamice, dar și timp pentru integrarea aspectelor legate de predare și pedagogie.

Prin urmare, pentru început i-am invitat pe cei doi tineri colegi să observe mai întâi modul în care membrii comunității Avenor se raportează la cei din jurul și să înțeleagă cultura școlii.  De  asemenea, i-am încurajat să se familiarizeze cu rutinele școlare pentru a putea înțelege mai bine mecanismele unui organism în continuă dezvoltare, cum este școala.

Echipa noastră de profesori de la primar până la liceu i-a invitat la ore ca observatori, iar asistența la clase cu profesori experimentați și competenți a reprezentat un ingredient cheie al întregului proces, fără de care proiectul nu ar fi putut merge mai  departe.

În plus, săptămânal, au loc întâlniri între mentori și profesorii debutanți, în care cei din urmă primesc feedback pe baza activității lor la ore. Rolul meu în acest proces este să selectez materiale de pregătire, să  stabilesc activitățile săptămânale, dar și să mențin legătura cu toți cei implicați în proces astfel încât în întâlnirile săptămânale pe care le am cu Oana și Andrei să le pot oferi un feedback integrat și complet, care să îi ajute în progresul lor.

Avem această abordare deoarece proiectul este privit în ansamblu, ca un sistem, nu ca o celulă izolată care îi ține pe participanți departe de celelalte zone ale școlii. Suntem cu toții interconectați, iar acest lucru se reflectă în viața noastră de zi cu zi.

Experiența în cadrul programului Profesori pentru Profesori, care a început în acest an școlar, a fost extrem de valoroasă și utilă pentru mine ca profesor stagiar. Prin acest program, am fost îndrumată și susținută de profesori experimentați și m-am bucurat de un mentor dedicat, ceea ce mi-a permis să învăț și să evoluez semnificativ.

Lucrul îndeaproape cu profesori de istorie experimentați m-a ajutat să descopăr noi metode de predare, contexte istorice și abordări interdisciplinare.

Prin acest program, mi-am dezvoltat abilități esențiale de comunicare, am înțeles mai bine nevoile elevilor și am creat medii de învățare captivante și stimulante.

În plus, îndrumarea oferită de mentor în program m-a încurajat să îmi pun în aplicare ideile și să depășesc limitele mele.

Participarea în programul Profesori pentru Profesori reprezintă o parte esențială pentru creșterea mea profesională. Nu numai că îmi oferă suport și îndrumare, dar îmi permite și să îmi îmbunătățesc abilitățile și încrederea și astfel să devin un profesor mai bun.” – spune  Oana, profesor de istorie și participant în program. 

PROVOCĂRI

Deoarece este o inițiativă nouă, am întâmpinat și câteva provocări. Noutatea proiectului la nivel de școală face ca nu toți membrii comunității să aibă aceeași înțelegere a lucrurilor. Dar, suntem în proces de rafinare a proiectului, care sperăm să devină tot mai bun în viitor.

În plus, lipsa unui model de referință a însemnat o anticipare mai puțin corectă a timpului necesar pentru a crea o structură coerentă, la fel cum, în prezent, deoarece Oana și Andrei au devenit mai independenți în predare, va fi nevoie să ne ajustăm din nou modelul pentru a se potrivi mai bine celor implicați în el.

Din perspectiva formării, stabilirea unui limbaj comun și a așteptărilor a fost rămâne unul dintre principalele domenii de focalizare. Deoarece fiecare are propriul set de experiențe și așteptări, uneori ceea ce înțelegem prin „a da instrucțiuni clare”, de exemplu, poate fi diferit pentru un profesor cu experiență de ceea ce înțeleg profesorii debutanți, care vin cu experiența lor de studenți, de exemplu.

CUM MERGEM MAI DEPARTE

Dar aici intervine experiența echipei noastre pentru a demonta mituri și concepții eronate. Aș spune că toate conversațiile dure, dar oneste, sunt esențiale pentru dezvoltarea personală și profesională și dacă ar trebui să mă gândesc la ceva ce le-aș putea spune celor doi cursanți actuali, ar fi să asculte cu adevărat și să integreze feedback-ul pe care îl primesc. Dacă Avenor ar fi un sat, ei ar fi cei doi copii la a căror creștere a contribuit toată lumea. 

Orice absolvent tânăr sau profesor care dorește să facă parte din proiect ar trebui să știe că aceasta este o experiență extraordinară, pe care mi-aș fi dorit să o fi avut acum 20 de ani când am început să predau.

La acea vreme, am fost îndrumată de fostul meu profesor de engleză din liceu, care era foarte dornic să mă ajute, dar nu știam prea bine cum sau de unde să încep. 

La Avenor avem acest sistem care este în continuă dezvoltare, iar elementul-cheie este disponibilitatea de a fi suficient de curajos pentru a-ți asuma riscuri, pentru a face greșeli și, cel mai important, pentru a reflecta asupra acestor greșeli și a deveni o persoană și un profesionist mai bun.