Te invităm să descoperi ce înseamnă Liceul Internațional Avenor printr-o serie de Q&A-uri cu elevi, profesori și oameni din echipa de management. Află de ce au nevoie liceenii de astăzi pentru a deveni antreprenorii de mâine dintr-un interviu cu Péter Barta, antreprenor cu experiență care predă Economics and Business Studies la Avenor College.

Vino la liceul Avenor

Avenor College: Cine e Péter Barta? 

Peter Barta: Sunt un tip căruia îi plac provocările. Pentru mine nu există nu se poate, există doar a încerca și sigur se poate. Alerg maratoane, îmi plac filmele (uneori mai și plâng la ele), îmi place foarte mult să ajut lumea din jurul meu, atât din postura de membru în board-ul mai multor fundații, cât și din postura de filantrop. Îmi place să-i transform pe cei din jurul meu și să-i fac mai curioși, să îi determin să își dorească să știe mai mult – de aici vine și educația, cunoașterea.

A.C.: Ce ar trebui să ne învețe școală azi?

P.B.: Cred cu tărie că școală ar trebui să-i învețe pe elevi cum să gândească critic, să știe cum să utilizeze noțiunile pe care le studiază, să facă legături între diverse informații obținute de la alte discipline, astfel încât să reușească să înțeleagă ce se întâmplă cu lumea asta. Ar trebui să-i învețe empatia, cum să relaționeze cu ceilalți, să accepte că fiecare are dreptul de fi așa cum este și că nu este nimic rău în asta.

Școală ar trebui să-i învețe cum să lucreze în echipă, să înțeleagă cum pot folosi atuurile astfel încât să devină mai puternici și să înțeleagă cine sunt.

A.C.: Unde se văd elevii tăi peste 5 ani?

P.B.: Mulți dintre elevii mei se văd antreprenori. Alții se văd în diverse poziții în cadrul unor firme de arhitectură sau design, alții, specialiști în marketing. Unii se văd manageri în funcție. Cert este că toți țintesc sus.

A.C.: Cum arată viitorii antreprenori ai României?

P.B.: Îmi doresc ca viitorii antreprenori să nu gândească doar oportunistic și pe termen scurt. Îmi doresc ca viitorii antreprenori să gândească pe termen lung și despre impactul pe care pot să-l producă. Mi-ar plăcea să văd antreprenori care se gândesc la cum putem câștigă împreună, astfel încât să mergem mai departe.

A.C: De ce au nevoie elevii de azi pentru a reuși în bussines în viitor?

P.B.: De curaj. Mulți dintre cei care pornesc la drum pleacă cu teamă și o urmă de îndoială. Se îndoiesc de capacitățile lor, le este teamă de necunoscut, le este teamă de ce urmează. Nimeni nu știe, însă pot să spun că poți avea regrete ulterior pentru că nu ai încercat. Nu contează dacă nu reușești, te ridici și mergi mai departe, cauți, te informezi, îți faci o echipă și o iei de la capăt. Antreprenoriatul se poate învață, însă pentru asta ai nevoie de atitudinea corectă și o bază solidă, iar baza solidă vine din școală și de la cei de care te înconjori.