Mihai, elev la Liceul Avenor: „Un proprietar de hoteluri trebuie să știe să fie un lider adevărat”.

Mihai Poppa, elev în clasa a IX-a la Liceul Internațional Avenor, visează să aibă propriul hotel. Cursurile de Enterprise și de limbi străine de la liceu îl ajută să-și dezvolte abilitățile necesare, iar practica pe care a făcut-o deja în domeniul hotelier, să câștige experiență. Spune că este foarte apropiat de părinți și-i va fi foarte greu să plece de acasă pentru a urma cursurile facultății de management hotelier după terminarea liceului, dar știe exact ce pași are de făcut pentru a-și împlini visul.

De unde vine dorința ta de a avea propriul hotel?

Am făcut practică și anul trecut, și anul acesta în mai multe hoteluri din București. Am început la bucătărie, transportam ingredintele de la frigidere, ajutam și la preparare – am făcut vinete la grătar, și pește la grătar după rețeta chef-ului care m-a supervizat. Am lucrat și în restaurant, ca ospătar, debarasam mesele, puneam platourile cu mâncare pentru micul dejun, luam comenzi, duceam băuturi. Am avut o perioadă în care i-am invitat și pe ai mei la restaurant și i-am servit eu. M-am ocupat și de organizări de evenimente, am pregătit sălile pentru nunți, botezuri, evenimente educaționale. Am lucrat și la recepție două săptămâni. În prima săptămână, persoana care mă superviza m-a învățat cum funcționează sistemul din computer și ce este nevoie să fac în cazuri de urgență. A doua săptămână, am început ușor, ușor să distribui camerele clienților, bineînțeles cu supervizare.

Cel mai mult mi-a plăcut la restaurant, pentru că am cunoscut foarte mulți oameni de treabă, clienți care mă întrebau câți ani am, le-am zis că fac practică. Din practica asta a venit dorința de a lucra în domeniul hotelier, pentru că e o meserie în care nu doar câștigi bani, dar ajungi să călătorești foarte mult, să vezi lumea cu alți ochi, să cunoști oameni care-ți pot influența mult viața. Văzând cât mai multe hoteluri, pot să iau ce e bun din fiecare, să le combin și să-mi iasă ceva care să fie „uau”.

Ce calități crezi că ar trebui să aibă un proprietar de hoteluri?

Din punctul meu de vedere, un proprietar de hoteluri trebuie să știe să fie un lider adevărat. Asta poate însemna multe lucruri: să lucreze bine în echipă, dar și de unul singur, să asculte cu atenție părerile celorlalți și să fie inovator. De asemenea, cred că un astfel de om trebuie să fie îngăduitor, dar și perfecționist.

Ce crezi că te definește mai bine: un traseu de antreprenor sau un job clasic?

Sunt sigur că antreprenoriatul mă definește mai mult, tocmai pentru că mă ajută să înțeleg cum funcționează un business și cum pot să gestionez momentele în care lucrurile nu merg tocmai bine. Mai mult decât atât, îmi îmbunătățește abilitățile de lucru în echipă, un aspect pe care îl consider foarte important.

Care sunt materiile din curriculum de la Liceul Avenor care te ajută cel mai mult?

Am cel puțin trei materii care îmi sunt foarte utile pentru viitoarea profesie: Enterprise, English și Spanish. Prima, pentru că îmi dezvoltă calitățile necesare pe care trebuie să le am ca antreprenor, iar ultimele două, pentru că este foarte important să nu ai bariere de comunicare și să te descurci în contexte culturale diferite.

Care sunt pașii de urmat pentru a ajunge să realizezi ce-ți dorești?

În primul rând, vreau să termin facultatea de management hotelier din Brașov, vreau să fac și master acolo. După facultate, probabil prima dată voi lucra ca manager al unui hotel. Vreau să mă tot plimb până când îmi găsesc un loc care-mi place, unde sunt mulțumit și de salariu, și de oameni, și de locul în sine. Iar după ce o să adun mai mulți ani de experiență, probabil că o să ajung să-mi fac propriul meu hotel, după cum consider eu că este cel mai bine.

De ce îți este cel mai tare frică după terminarea liceului?

Cred că cel mai frică îmi este de faptul că pot să ajung în punctul în care să nu-mi mai placă această carieră și să fiu nevoit să fac cu totul altceva. Când eram mic, voiam să mă fac pompier, acum nu mai vreau, aș prefera să stau într-un birou să lucrez. Dar dorințele se pot schimba chiar de la o zi la alta, în perioada adolescenței, ne vin multe idei. Țin foarte tare la legătura cu părinții, mai ales la cea dintre mine și mama. Dacă se întâmplă ceva cu familia, o să rămân în București, dacă o să fiu nevoit să stau mai mult acasă decât la birou, îmi voi găsi o meserie pe care s-o pot face de oriunde.

Cum văd ai tăi dorința de a avea o carieră în domeniul hotelier?

Mamei îi place foarte mult ideea de manager de hotel, dar totodată îi este frică să mă mut din oraș. Sunt singur la părinți și mama a fost mereu lângă mine și m-a spriijint în tot ce am făcut până acum, tot timpul m-am sfătuit cu ea. E foarte greu și pentru ea și pentru mine să plec de acasă de la 18 ani. Probabil că acesta va fi cel mai greu pas. Pleci dintr-o obișnuiță – te-ai obișnuit cu casa, cu locul, cu oamenii, cu drumurile, cu familia – dintr-o dată te rupi de tot, intri într-un cu totul alt mediu în care trebuie să o iei de la zero.

Tata e de acord cu plecarea, el e din Brașov, sunt părinții lui acolo, s-ar putea să stau la ei în timpul facultății. Oricum, Brașov e destul de aproape de București, m-am urcat în mașină și am venit în weekend acasă, nu fac mai mult de 2 ore.

Ce obstacole vezi în drumul tău?

Un obstacol ar putea fi, după ce ai ajuns să lucrezi în domeniu, să fii puțin demoralizat de opiniile nefavorabile ale clienților, dar poți învăța foarte mult din feedback-ul lor, poți să-ți dai seama unde este problema și să știi în ce zonă e nevoie să mai lucrezi. Într-un domeniu ca acesta, n-o să poți să-i mulțumești niciodată pe toți.

Ce te motivează să treci peste eventualele greutăți?

Dorința de a atinge perfecțiunea. De mic am fost încăpățânat și tot ce-mi trecea prin cap trebuia să fac. Mă motivează și dorința și plăcerea de a lucra cu oamenii, de a comunica, și de a cunoaște multă lume interesantă care să-mi influențeze viața.

Cum ar arăta hotelul ideal în viziunea ta?

Sigur nu trebuie să fie ceva super luxos, ci doar un loc primitor în care oamenii să vină cu drag de fiecare dată. Când intri în hotel, să te simți bine primit, iar când pleci, să știi că vrei să te întorci acolo.

banner-inscrieri_RO