În domeniul educației, învățarea continuă și căutarea de practici inovatoare și metodologii eficiente de predare și învățare reprezintă un proces continuu. Școlile nu sunt doar locuri unde se învață, ci sunt adevărate rețele care colaborează și experimentează în căutarea celor mai bune soluții pentru educația elevilor. 

Deoarece credem cu tărie în această abordare, în septembrie 2023 Avenor a candidat pentru un loc în OECD Schools+ Network, o inițiativă globală care oferă o platformă de învățare pentru școli din întreaga lume. Învățarea în cadrul rețelei se face prin schimb de bune practici, dar și prin construirea de modele de succes care să fie ulterior aplicate în designul proceselor de învățare din școli.

Astfel, școala noastră, alături de alte 140 de școli din 40 de țări din întreaga lume, care au fost selectate pentru a face parte din rețea, este implicată acum în crearea unui Toolbox of Effective Classroom Practices (Kit de practici eficiente la clasă). Mai mult decât atât, suntem una din cele 10 școli selectate să conducă unul din cele 5 proiecte ale inițiativei OECD Schools+ Network.

Cum se lucrează pentru atingerea acestui obiectiv, ce avem de învățat din proiect și cum ducem mai departe, la nivel intern, experiența din cadrul acestui proiect aflăm de la Dr. Mihaela Stancu – Curriculum Lider Limba Română și co-leader alături de Dr. Daniela Vasile pentru grupul ce are ca temă de cercetare Cognitive Engagement.

 

Care a fost motivația Avenor de a se implica în acest proiect?

Cu câțiva ani în urmă, ne-am stabilit ca obiectiv la nivelul întregii școli să îi stimulăm și să îi ambiționam pe elevi continuu, provocându-i să gândească și să găsească soluții  –  ”challenge for all our students”. Pentru ca elevii să fie stimulați, este necesar să fie implicați cognitiv pe parcursul procesului lor de învățare. Chiar dacă am înregistrat progrese în această direcție (măsurate prin chestionare și prin rezultatele obținute la examene), încă lipsesc instrumentele care să ne ajute să obținem acest lucru la nivel practic, în clasă, în orice moment. 

Făcând parte din acest proiect, avem șansa de a fi într-un dialog real cu alte școli din întreaga lume, de a împărtăși din experiența noastră, de a învăța din experiența lor și de a adapta diferite soluții identificate la contextul nostru de învățare. 

În final, scopul tuturor participanților este acela de a crește implicarea cognitivă a elevilor.

Cum funcționează rețeaua?

Rețeaua numără 140 de școli din întreaga lume care lucrează în beneficiul a aproximativ 118.000 de elevi. Pentru a facilita relaționarea în cadrul rețelei s-au format 6 grupuri de lucru, fiecare școală având posibilitatea să facă parte din unul dintre ele, în funcție de expertiza pe care o are pe subiect și să colaboreze pe parcursul anului cu celelate 5. 

Cele 6 grupuri de lucru sunt: Classroom interaction; Cognitive engagement; Formative assessment and feedback; Quality of subject matter; Social-emotional support; Transversal group on pedagogy in less resourced contexts. 

Avenor face parte din grupul 2 de lucru – Cognitive Engagement – pe care îl și coordonăm, cu ajutorul Dr. Daniela Vasile – Director of Learning. Alături de Daniela și de mine în proiect mai sunt implicate alte patru colege:  Mihaela Ancuța – Mathematics Curriculum Leader, Mari Nicolae – Academic Learning Lead Primary, Cristina Bumboiu – English Curriculum Leader și Tania Răduță – Acting Head of Nursery.

Lucrul la nivel de grup se realizează în sesiuni on-line, cu obiective specifice pe care ne propunem să le realizăm de la o întâlnire la alta.

Aceste întâlniri ne permit să intrăm în dialog și să schimbăm idei cu profesori din întreaga lume, co-creând astfel soluții pentru provocările noastre comune. Iar faptul că fiecare aduce perspective și experiențe unice la masă face ca întregul demers să fie foarte util pentru toți participanții.

Care au fost până acum cele mai interesante lecții învățate în cadrul proiectului?

Poate unul dintre cele mai interesante aspecte pe care le-am descoperit este acela că nu există diferențe când vine vorba despre provocările cu care ne confruntăm și că interesele noastre sunt comune – profesorii din întreaga lume își doresc să știe cum îi putem implica cognitiv pe elevii noștri în procesul de învățare.

De asemenea, o altă provocare comună este aceea că, la un moment dat, cu toții trebuie să răspundem întrebărilor elevilor.

De aici a rezultat o întrebare la care am încercat să-i găsim răspunsul în cadrul grupului nostru de lucru – Cum pot profesorii la clasă să creeze contexte de învățare cu sens și conexiuni cu lumea reală?

În încercarea noastră de a găsi un răspuns, soluțiile venite din partea colegilor de grup au reprezentat pentru mine unele dintre cele mai importante lecții învățate:

  • utilizarea în predare de exemple variate din lumea reală;
  • provocarea elevilor de a-și pune întrebări despre ce este cu adevărat relevant și de ce unele idei contează;
  • introducerea de teme de interes pentru elevi,care îi implică activ în conversație. Exemple de astfel de teme pot fi: sărăcia, genul, rasismul, diversitatea, social media, drepturile animalelor;
  • încurajarea elevilor să învețe unii de la alții – fiecare venind din contexte specifice, cu propria lui experiență de viață;
  • adoptarea unui model de lucru colaborativ școală – familie;
  • încurajarea elevilor să se implice în comunitățile lor, să fie preocupați de probleme locale și globale.

Privind în viitor, care sunt așteptările de la acest proiect?

Noi, echipa Avenor suntem foarte entuziasmați de acest proiect și de tot ce presupune el și așteptăm cu interes să vedem cum se conturează acel Toolbox of Effective Classroom Practices, pe care sperăm să ajungem să îl folosim în activitatea noastră la clasă.

Dintr-o perspectivă mai largă, rețeaua OECD Schools+ este mai mult decât o simplă inițiativă educațională,  este o dovadă a puterii colaborării și a viziunii comune în transformare experiențelor de învățare. Iar prin participarea lor activă, profesorii din întreaga lume oferă un exemplu în ceea ce privește spiritul inovației și angajamentul pentru excelență.