Alegerea materiilor pentru A Level este un pas extrem de important pentru parcursul educațional al unui elev de la Liceul Internațional Avenor. În curriculum Cambridge, urmat de Liceul Avenor, în ultimii doi ani de liceu (Sixth Form), elevii își aleg trei sau patru materii pe care le studiază intensiv, în funcție de aptitudinile lor și de aspirațiile pe care le au pentru carieră. O astfel de alegere trebuie făcută cu responsabilitate și în cunoștință de cauză, motiv pentru care Târgul A Level Options, organizat la Avenor College în 17 aprilie, este ocazia perfectă, atât pentru elevi cât și pentru părinți de a găsi răspunsuri la toate întrebările privind opțiunile de studiu. 

Andrew Sutton, Coordonatorul Liceului Internațional Avenor, explică în interviul de mai jos cât de importante sunt materiile studiate la A Level și toți pașii de urmat pentru a face cele mai bune alegeri.

Avenor College: De ce este important pentru elevii care vor intra în clasa a 11-a în toamnă să participe la târgul A Level Options?

Andrew Sutton: Este o etapă foarte importantă care-i ajută pe elevi să decidă ce materii își aleg să studieze la A Level. Un târg de opțiuni le oferă elevilor și părinților posibilitatea de a discuta despre aceste opțiuni direct cu viitorii profesori – pe unii dintre ei s-ar putea chiar să-i întâlnească pentru prima dată – să afle ce materiale și ce resurse vor folosi. Această conversație îi va ajuta să ia decizii corecte și să își dea seama dacă pot studia la A Level materiile alese. În multe cazuri se întâmplă ca elevii să aleagă materii noi, cum ar fi Psihologia. Acest târg le va permite să evalueze corect dacă au făcut alegerea potrivită pentru ei, stând de vorbă cu profesorii și consultând materialele de studiu.

A.C.: De unde ideea unui astfel de târg la Avenor College?

A.S.: În Marea Britanie există această practică, a târgurilor organizate pentru a le oferi elevilor și părinților oportunitatea de a discuta cu profesori,  pentru a se asigura că fac alegerilor potrivite.

A.C.: Ce presupune mai exact alegerea opțiunilor pentru A Level? Ce trebuie să facă un elev care intră în clasa a 11-a, primul an din Sixth Form în sistemul Cambridge?

A.S.: După ce-au studiat aproximativ 9 materii la IGCSE, elevii se vor specializa în ciclul următor și vor alege 3 sau 4 materii pentru A Level. La Avenor, alegerea opțiunilor pentru A Level presupune o serie de pași care să-i ajute pe elevi să ia decizia cea mai potrivită. Toții elevii și părinții sunt invitați la întâlniri cu mine și cu persoana care ocupa funcția de Director of Learning în care discutăm aspirațiile lor pentru studiile universitare și pentru o viitoare carieră. Apoi organizăm acest eveniment care vine, de asemenea, în întâmpinarea nevoilor și dorințelor lor. La târg, elevii vor primi broșuri cu informații despre fiecare dintre materiile pe care le oferim la A Level și un formular în care să-și completeze opțiunile. După primirea rezultatelor la examenele IGCSE, ne întâlnim din nou cu elevii pentru a confirma îndeplinirea condițiilor pentru a-și continua studiile A Level, în cadrul Liceului Internațional Avenor și pentru a definitiva opțiunile de materii.

A.C.: Cât de importante sunt materiile pe care le aleg elevii la începutul clasei a 11-a pentru viitorul parcursului lor educațional și pentru alegerea carierei ?

A.S.: Materiile studiate la A Level sunt esențiale dacă elevii își doresc să-și continue studiile în Medicină, Artă sau Inginerie, de exemplu. Pentru anumite programe universitare însă, notele pe care le obțin la examene pot fi mai importante decât materiile alese. Pentru a studia Dreptul, de exemplu, elevii au nevoie de trei califitive A, indiferent la ce materie le vor obține. Dar,  dacă vor să studieze Matematica, elevii trebuie să-și includă neapărat această materie în optiunile de la A Level. Pentru a le oferi mai multe detalii vor fi prezenți la târg și consilierul nostru intern pentru studii universitare, Gillian Carroll, dar și reprezentanți ai IntegralEdu, consultantul nostru extern pentru studii în străinătate.

A.C.: Ce materii A Level pot studia elevii la Liceul Internațional Avenor?

A.S.: Oferim între 12 și 15 materii A Level, alături de cele opționale precum Limba și literatură română. Anul acesta am adăugat pe listă și Drama and Theatre Studies pentru a răspunde nevoilor și dorințelor elevilor noștri. Pe măsură ce liceul se va dezvolta, vom extinde și aria de acoperire a materiilor oferite.

A.C.: Cum vor fi evaluați elevii la materiile pe care aleg să le studieze la A Level?

A.S.: Aflarea răspunsului la această întrebare este un motiv în plus pentru a veni la târgul de opțiuni. Pentru unele dintre materii, evaluarea se bazează pe notele obținute la examene, în timp ce la altele evaluarea include și coursework.

A.C.: Care este rolul partenerilor noștri – British Council, IntegralEdu și Duke of Edinburgh’s Award, la acest târg?

A.S.: Reprezentanții British Council vor fi prezenți la târg pentru a-și prezenta oferta extinsă, de la resursele din bibliotecă până la cursurile oferite și programul de consiliere. IntegralEdu este consultantul nostru extern, la care elevii și părinții pot apela pentru procesul de înscriere la facultăți din străinătate, proces pentru care și școala noastră oferă consiliere și susținere. Echipa Duke of Edinburgh Award Romania va fi de asemenea la târg pentru a le vorbi participanților despre  programul de dezvoltarea personală pe care liceul nostru îl oferă. În procesul de aplicare la universități și mai departe, la joburi, este important pentru elevi să poată demonstra și alt fel de abilități, dincolo de rezultatele academice.

A.C.: Care este principalul câștig pentru elevii și părinții care participă la târg?

A.S.: Ne dorim ca împreună să putem lua decizii bine cântărite cu privire la următoarea etapă din parcursul educațional al elevilor. Scopul nostru este să începem Sixth Form cu un program personalizat pentru nevoile și dorințele fiecărui elev în parte.