Indiferent dacă vorbim despre programele curriculare sau despre cele co-curriculare, excelența este cuvântul care guvernează planificarea și derularea orelor de studiu la Avenor. Profesorii noștri sunt tot timpul în căutarea celor mai bune strategii didactice, a celor mai interesante și mai noi resurse educaționale, a celor mai interesante studii de caz astfel încât elevii să se simtă mereu provocați, să fie interesați de învățare și implicați în proces.

Câțiva profesori Avenor au răspuns pozitiv invitației de a povesti despre ei și despre abordarea pe care o au în pregătirea și livrarea disciplinelor la care sunt specialiști, astfel încât să avem o imagine cât mai clară a ce înseamnă învățare la cel mai înalt nivel.

 

Sunt originară din nordul Angliei și mi-am început cariera didactică acum 25 de ani într-o școală primară. Ulterior, am făcut trecerea către o școală specială în care învățau elevi de toate vârstele, unde am fost coordonatoarea catedrei de Muzică și Drama. De-a lungul anilor, am scris și produs zeci de piese de teatru și musicaluri pentru elevi de toate vârstele și le-am dat ocazia să joace în ele, tot acest demers reprezentând pentru mine un prilej extraordinar de a îmbina dragostea pentru teatru ca artă, cu dragostea pentru teatru ca instrument dinamic de predare, rezultatul fiind transformarea întregii școli într-un hub de excelență în domeniul artelor. Energia era atât de puternică încât spectacolul de final de an includea întreaga școală – chiar și profesorii – iar comunitatea locală era mereu nerăbdătoare să participe.

Când vorbim despre predarea Dramei trebuie să avem în vedere două componente, fiecare la fel de importantă. În primul rând, este o formă de artă în sine și insuflă înțelegere și dragoste pentru artele dramatice de la o vârstă fragedă. Drama îmbogățește viața unui copil și, la fel ca în cazul meu, duce la o dragoste pe tot parcursul vieții pentru artele spectacolului atât ca spectator, cât și ca interpret uneori. A doua componentă este utilizarea Dramei ca instrument de predare. La clasă, Drama, în cea mai simplă formă, este „învățare prin experiență imaginată”. 

Orele de Drama dezvoltă capacitatea copiilor de a empatiza și de a-și înțelege locul în lume. Ei învață să înțeleagă trecutul și să rezolve probleme. Drama întărește relațiile, abilitățile de comunicare socială, precum și gândirea critică. 

O lecție de Drama remarcabilă, în opinia mea, ar trebui să fie una în care elevii sunt inspirați și motivați și, mai presus de toate, provocați într-un mediu sigur. Deși fiecare lecție începe cu un plan clar, adesea ea se poate dezvolta într-un mod foarte diferit decât a fost planificat inițial, tocmai datorită creativității și motivației elevilor. Elevii ar trebui să interacționeze între ei în mod activ, nu doar cu profesorul. Consider că Drama este o disciplină la care elevii ar trebui să fie capabili să-și asume riscuri într-un mediu complet sigur.

Un bun profesor de Drama ar trebui să știe când să intervină în învățare și când să-l lase pe elev să preia conducerea. Elevii ar trebui să fie încrezători să explice de ce au făcut alegerile pe care le-au făcut. Ei ar trebui să poată reflecta asupra propriei lor evoluții și asupra progresului și, de asemenea, să fie mândri de ele. Adesea îi las pe elevi să conducă învățarea folosind jocul de rol structurat. Încerc să includ bunele practici în lecțiile mele. Implicându-mă în poveștile lor și oferindu-le ocazia să mă vadă într-o varietate de roluri, am constatat că acest lucru duce la formarea unor relații excelente în clasă. Cred că este important pentru mine să fiu un model pozitiv și accesibil pentru elevii mei, cu așteptări clare de disciplină și respect reciproc.

Nu în ultimul rând, știu clar din mărturiile unor foști elevi că amintirea unei experiențe pozitive, fie de a juca în public, fie de a participa la o lecție de Drama incitantă, poate dura foarte mult timp și, în general, îl face pe elev  să se simtă ca o parte intrinsecă a unei comunități care îl apreciază și îl acceptă.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Peisajul actual devine din ce în ce mai digital și este important să învățăm cum ne afectează acest lucru viața, fie că vorbim despre manipularea mesajelor publicitare, despre siguranța în mediul online sau despre conștientizarea impactului interacțiunilor noastre sociale în mediul online.

Ceea ce ne propunem în cadrul orelor de Media Studies este ca elevii să învețe să descifreze  mesajele care ni se transmit prin film, televiziune, știri, media online, jocuri video și multe altele. Dincolo de această perspectivă, elevii învață și cum să construiască produse media, de la etapele de cercetare și planificare până la producție și editare, dezvoltând abilități tehnice care devin din ce în ce mai relevante în multe industrii.

Profilul ideal al elevului care studiază Media Studies include atribute precum: inovator, curios, riguros, analitic și creativ. Dacă nu nu ești sigur că un curs de Media Studies este sau nu pentru tine, ia în considerare cât de multă media digeri de obicei într-o singură zi. Ești curios cum este creat acest conținut, de cine și în ce scop? 

La Avenor există foarte multe proiecte excelente realizate și coordonate în întregime de elevi care includ utilizarea tehnologiei. Văd impactul Studiilor Media peste tot în școală. Elevii folosesc în proiectelele realizate la alte discipline abilitățile dezvoltate pe parcursul orelor de Media Studies în marketing, branding și producție. Cel mai recent exemplu este Avenor Entrepreneurship Challenge unde elevii de clasa a 9-a au avut ca temă ”Creați un produs sănătos și natural pentru micul dejun”. 45 de elevi distribuiți în 9 echipe și-au prezentat produsele create în întregime de ei în fața unui juriu, pornind de la cercetări de piață, continuând cu campanii de marketing pănă la design de produs și de ambalaj.

Lecția ideală de Media Studies este o colaborare între profesor și elevi. Profesorul oferă instrumentele de învățare și înțelegere, în timp ce elevii își folosesc creativitatea și curiozitatea pentru a dezbate și a discuta concepte cheie, cum ar fi impactul tehnologiilor (de exemplu rețelele sociale) asupra vieții noastre de zi cu zi sau modul în care divertismentul și mass-media reprezintă probleme sociale. Elevii se implică în medii în continuă schimbare și discută studii de caz actualizate relevante pentru cultura în care trăim. 

Dacă ne uităm către partea aplicată a orelor de Media Studies, lecțiile cultivă creativitatea și inovația, ajutând elevii să dezvolte proiecte noi și originale prin generarea de idei, scriere de scenarii, storyboarding și fotografie, filmare și montaj pentru a vedea ideile cum se concretizează.

Indiferent dacă vrei să fii următorul Scorsese sau CEO al propriei tale afaceri, să lucrezi în marketing și comunicare sau în teatru, Studiile Media oferă abilități valoroase în toate domeniile, oferind fiecăruia șansa să își demonstreze priceperea academică alături de talentele creative.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Crescând, nu am avut rădăcini deosebit de puternice în nicio cultură sau loc. Am avut o apreciere pentru originea mea românească, m-am simțit cufundată în cultura scoțiană și m-am simțit privilegiată să mă aflu într-o școală și comunitate foarte diversă și multiculturală. Aceste aspecte au rămas parte din viața mea pe tot parcursul educației mele și m-au ajutat să iau o decizie informată de a urma o carieră la nivel internațional. În calitate de profesor care întâlnește o mulțime de elevi pentru care engleza este o limbă suplimentară, pun un accent deosebit pe alfabetizare, deoarece aceasta este adesea cheia obținerii succesului la discipline la care evaluarea se bazează pe eseuri, cum ar fi Istoria la A Levels.

Există o dezbatere în desfășurare despre rolul patriotismului în ora de Istorie. Deși cred că este important ca tinerii să-și  dezvolte dragostea și aprecierea pentru cultura, tradițiile și țara lor, cred că acest lucru ar trebui să se întâmple mai degrabă în cadrul orelor de Educație Civică. 

Rolul unui profesor de istorie nu este de a hrăni patriotismul (deși acesta poate fi un produs secundar al studiului Istoriei), ci de a inspira dragostea pentru studiul Istoriei, de a încuraja tinerii istorici să gândească critic cu ajutorul cunoștințelor din domeniul Istoriei, să se lase atrași de lucrările publicate de istorici și să exploreze istoria lor locală. Uneori, asta implică să ne confruntăm cu episoadele negative din trecutul nostru și să înțelegem originile, semnificația și consecințele lor. Până la sfârșitul liceului, sper ca elevii care au ales să studieze Istoria să înțeleagă că aceasta este un construct: trecutul ne lasă urme, indicii și semne pe care istoricii trebuie să le interpreteze și să le pună împreună pentru a forma o narațiune a evenimentelor. Ei ar trebui să fie capabili să recunoască diferențele dintre istorici, abordările lor dar și limitările interpretărilor lor. 

De fapt, cred că acesta este motivul care face istoria atât de interesantă – este jurnalismul de investigație din trecut!

Cele mai bune lecții de istorie sunt cele conduse de elevi: sunt lecțiile în care elevii conduc o discuție la seminar sau își prezintă cercetările; sunt lecțiile în care elevii vin pregătiți pentru o dezbatere aprinsă despre Nicolae al II-lea sau Ludovic al XVI-lea și dacă ei au fost responsabili pentru propriile căderi, sau lecțiile pe care le avem în afara școlii, când vizităm situri istorice, iar elevii sunt cei care pun întrebări ghizilor. 

Care este rolul profesorului în acest demers? În primul rând, rolul profesorului este de a facilita aceste oportunități. În al doilea rând, rolul lui este a asigura o gamă cât mai variată de resurse pe care să le pună la dispoziția elevilor. Unele zile sunt mai puțin interesante și trebuie să ne concentrăm, de asemenea, pe activități precum construirea de eseuri structurate sau rezolvarea de subiecte de examen din anii anteriori, dar chiar și aceste zile sunt utile pentru că le oferă elevilor baza necesară pentru a explora liber istoria dincolo de curriculum.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

În calitate de educator, mă mândresc că sunt cea mai bună în a deveni mai bună. Sunt rezilientă și preocupată de dezvoltarea continuă. Am avut întotdeauna un interes puternic pentru psihologia din spatele învățării și modul în care creierul face conexiuni pe termen lung prin procese de predare și învățare constructive și management comportamental pozitiv.  Interesul meu actual în zona cercetării și dezvoltării personale se îndreaptă către metacogniție, ele cărei efecte dramatice asupra progresului și bunăstării studenților le-am văzut.

Etosul meu de predare este simplu: bunăstarea. Prin crearea unui mediu de învățare sigur, stabil și de susținere, elevii sunt capabili să facă greșeli, să reflecteze și să identifice modul în care pot merge mai departe. Cred că acest lucru este adevărat atât din punct de vedere social, cât și din punct de vedere academic. 

Pe parcursul carierei mele didactice, am avut norocul să predau în patru țări diferite: Anglia, Thailanda, Brazilia și România. Expunerea la o varietate de programe și culturi globale mi-a îmbogățit abilitățile și perspectivele. O constantă pe care am întâlnit-o în școlile în care am lucrat este cât de valoroasă pentru elevi este învățarea tematică, bazată pe descoperire și pe proiecte.

Metoda investigației și învățarea bazată pe proiecte le permit studenților să se implice și să devină entuziaști în procesul de învățare deoarece le oferă oportunitatea să își arate și să își cultive interesele. Învățarea bazată pe proiecte le oferă elevilor pârghiile necesare pentru a deveni independenți, automotivați, determinați să învețe pe tot parcursul vieții.

Când se elaborează un curriculum bazat pe proiecte, este important să se stabilească linii specifice de studiu care să permită elevilor să-și construiască propriul obiectiv de interes. În calitate de facilitator de investigație instruit, planific cu atenție proiecte pentru a implica elevii, oferindu-le structura pentru a rămâne concentrați dar permițându-le în același timp să exploreze propriile lor curiozități.

Învățarea bazată pe proiecte nu numai că permite elevilor să dețină proprietatea asupra învățării lor, dar îi ajută să-și dezvolte abilități valoroase pentru tot parcursul vieții. Îi învață să fie responsabili în învățare și mândri de rezultatele lor. Am obținut aceste efecte prin multe proiecte pe care le-am planificat și coordonat.

Beneficiile învățării bazate pe proiecte sunt nenumărate, dar, pentru a rezuma, le-aș clasifica în trei categorii: responsabilitate, motivație și dobândirea de abilități pentru tot parcursul vieții. 

Ca profesor și coordonator, acestea sunt valorile pe care le păstrez în centrul pedagogiei mele personale. Prin planificare creativă și riguroasă, mă asigur că eleviii sunt entuziaști și dornici să învețe, să descopere și să acționeze. Consider că fiecare an școlar are propriul său rol unic de jucat în educația fiecărui copil și, prin urmare, planificarea trebuie să fie mereu actuală, actualizată și evaluată în mod constant pentru a te asigura astfel că elevii ating maximul potențialului lor de învățare.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Începerea carierei mele cu Teach First Leadership Development Program a fost cu siguranță un botez de foc. Programul este o inițiativă caritabilă care evidențiază diferențele de rezultate pentru elevii din medii dezavantajate și încearcă să reducă acest decalaj prin angajarea, ca profesori, de absolvenți de la universități de top din Marea Britanie și plasarea acestora în școli din zone cu venituri mici. În practică, aceasta a însemnat un program de vară de 6 săptămâni urmat de plasarea într-o sală de clasă în fața a 30 de elevi care nu au avut întotdeauna cea mai bună relație cu sistemul de învățământ. 

În următorii doi ani, mi-am putut dezvolta practica didactică și pedagogia teoretică atât la clasă, cât și prin absolvirea calificărilor la universitate. Deși aceste experiențe au fost dure, cu siguranță m-au modelat ca educator. Am constatat că, în fața unui comportament ostil și a unei lipse severe de motivație, construirea de relații pozitive cu elevii a fost esențială pentru dezvoltarea lor în ansamblu.

Predarea în școli internaționale din întreaga lume a însemnat o schimbare majoră la nivelul elevilor din sala mea de clasă, dar ideea de a construi o relație pozitivă cu ei a rămas un pilon de bază al filozofiei mele de predare. Provocarea a fost acum mai puțin în implementarea strategiilor comportamentale, ci mai degrabă în căutarea de strategii pentru a se asigura că toți elevii își pot atinge potențialul.

Chiar și pentru elevii internaționali motivați, matematica poate fi adesea o materie descurajantă. Cu toate acestea, dacă elevii simt că fac progrese, atunci încep să vadă materia într-o lumină mult mai bună. Prin urmare, indiferent dacă elevii sunt sau nu matematicieni talentați în mod natural, este important ca în fiecare lecție să poată identifica lucrurile pe care anterior nu le puteau face, dar acum le pot rezolva. În acest fel, toți elevii simt că au reușit, chiar dacă rezultatele lor în materie de performanță sunt foarte diferite.

Una dintre caracteristicile cheie ale predării matematicii la Avenor este modul în care căutăm să provocăm matematicienii de înaltă capacitate pe care îi avem. Pentru acești elevi procesele nu reprezintă o problemă, provocarea lor fiind aplicarea în situații din lumea reală sau în probleme mai complexe. Prin urmare, este important să modelăm strategii și să încurajăm reziliența atunci când elevii se confruntă cu situații dificile. Lucrul în grupuri mici îi ajută, de asemenea, să-și dezvolte înțelegerea, deoarece obiectivul este să le explice celorlalți teoriile și metodele de rezolvare. În calitate de profesor, rolul meu este să facilitez acest proces punând întrebări, atunci când elevii încearcă să găsească răspunsuri.

Atunci când sunt combinate, construirea unei relații pozitive cu elevii și asigurarea faptului că aceștia sunt suficient de provocați creează un mediu care le permite să își maximizeze potențialul și să înflorească ca matematicieni.