În ajun de 1 Decembrie și serbarea Zilei Naționale a României, ne face o mare bucurie să prezentăm întregii noastre comunități o familie de Avenorieni care au reales România după 20 de ani petrecuți în afara țării. Le mulțumim pentru mărturia sinceră, pentru bucuria și speranța pe care reusesc să le transmită prin acest mesaj.

 

La Mulți Ani România!

Suntem o familie de 5 – părinții – Lili și Ionuț –  și copiii – Vlad (21 ani), Maria (19 ani) și Luca (12 ani).

Am plecat din România în 2000, un cuplu tânăr, cu perspective frumoase în România: Lili doctor în medicină, Ionuț inginer de calculatoare, la invitația unei companii japoneze de software medical. Am plănuit să mergem pentru 2 ani, timp în care să explorăm minunată Japonie și exotica Asie.

 

Nu ne-am imaginat că cei 2 ani se vor transformă în 22 și o călătorie de viață extraordinară, la care, prin grația divină, ni s-au alăturat pe parcurs cei 3 copii, extraordinari și minunați și ei.

Poate am mai fi stat, deși planul era să ne întoarcem după 20 de ani, să fim alături de părinți, dar anul trecut al doilea bunic ne-a părăsit și am venit să fim sprijin bunicuțelor inimoase, amândouă ținute în priză de viața la țară, găini și grădini.

Ne-a fost dor de acasă, deși am venit în vizită în fiecare an și am stat cât am putut de mult, ceea ce ne-a făcut foarte bine și nouă și copiilor. 

Iubim România și românii și cu cât am stat mai mult în Japonia (12 ani) și apoi în Singapore (10 ani), cu atât am ajuns să le apreciem mai mult.

În țară multe lucruri s-au schimbat în bine în acest timp. Românii sunt deschiși la minte și la suflet, gospodari și cu spirit întreprinzător. Schimbările se simt de la an la an, astfel am ajuns să găsim acasă tot ce era și pe afară. 

La un moment dat am realizat chiar că cei de acasă trăiesc mai bine ca afară și nici nu își dau seama sau din păcate nu apreciază. Probabil cu niște conducători cu adevărat dedicați comunității și dezvoltării ei holistice, România ar putea deveni raiul pe pământ din toate punctele de vedere, un rai de care ne-am bucura din plin cu toții.

Sperăm să putem contribui și noi acum că ne-am întors, cu o tolba plină de idei și chef de treabă.

Ne simțim cumva ca în poezia plină de suflet și învățăminte a lui Adrian Păunescu, “Întoarcerea Țăranului”, cântată de Ștefan Hrușcă:

“Ai colindat ce-ai colindat

Prin lumea veşnic friguroasă, 

Acum bine-ai venit în sat,

Mai cald e totuşi pe acasă…”

… mai ales de cand am intrat în comunitatea caldă și primitoare din Avenor College! Ne simțim foarte norocoși și suntem foarte încântați de tot ce am găsit aici. 

Ne plac tare mult profesorii iar Luca s-a integrat foarte bine în clasă. Și-a făcut prieteni, e foarte motivat și ne bucurăm sa îl vedem cum crește pe zi ce trece și în înălțime și în istețime. 🙂

Acum ne pregătim cu drag pentru sărbători, iar eu sper sa ne adunam în decembrie la școală, cât mai mulți – părinți, copii, colegi cu Luca – pentru un atelier despre maiaua de pâine tradițională, să învățăm să ne bucurăm de cultura frumoasă, crescătoare și înfloritoare precum maiaua care ne face pâinea sănătoasă. 

Și inspirați de acest proces magic, să punem în practică același spirit de comunicare, contribuție și înflorire colectivă în cultura noastră, pentru o viață și mai bună, în fiecare zi. Doamne ajută!

Mulțumim frumos pentru tot!

Lili, Ionuț, Maria, Vlad și Luca