Atunci când pasiunea pentru scrierea creativă și matematica se întâlnesc, se întâmplă lucruri minunate. La inițiativa Mihaelei Ancuța, profesoară de matematică și Mathematics Curriculum Leader, a apărut MATH-LY-NEWS, prima revistă de matematică Avenor. Vă invităm să aflați mai multe despre cum a apărut și despre echipa de elevi care contribuie la realizarea ei.

Mihaela Ancuța: Conform teoriei autodeterminării, spre care mi-am îndreptat atenția de ceva timp și pe care încă o studiez, pentru ca este fascinantă și cred foarte mult în ea, fiecare ființă umană (în particular și elevii noștri) se naște cu trei nevoi psihologice de bază: nevoia de conectare, nevoia de competență și nevoia de autonomie. Elevii au nevoie să fie văzuți, valorizați, respectați, să simtă că sunt unici, au nevoie să se simtă conectați, aparținând unui grup. Mai au nevoie să se simtă în stare, să simtă că pot să realizeze ceva, că sunt capabili și, foarte important, au nevoie să facă alegeri, să ia decizii. În momentul în care toate aceste nevoi sunt satisfăcute, orice elev va avea o stare de bine, motivația lui intrinsecă va crește și implicit rezultatele lui în tot ceea ce face. Progresul este uimitor.

Tot procesul pe care îl implica realizarea revistei, întâlnirile de brainstorming pe care le avem, modul în care comunicăm unii cu alții, provocările pe care le au, alegerile pe care le fac, le oferă elevilor cadrul necesar pentru ca aceste nevoi sa fie satisfacute.

Îmi amintesc prima discuție cu Alexandra, pe care am întrebat-o dacă dorește să se alăture proiectului:

Bună, Alexandra, am văzut articolul despre proiectul tău de bursă și aș vrea să te felicit pentru ideea de a organiza un club de scriere creativă! – i-am spus că o apreciez pentru talentul ei de scriere creativă și pentru alte lucruri pe care le mai auzisem despre ea, apoi i-am spus direct: 

Vin către tine cu o „ofertă de job”. Ți-ar plăcea să fii editorul primei reviste de matematică Avenor?

Reacția ei a fost minunată: 

Daaa! Bineînțeles! Iubesc să scriu și iubesc la fel de mult și matematica! 

Sunt convinsă că reacția ei a venit în urma faptului ca s-a simțit văzută, apreciată, s-a simțit valorizată.

Mă opresc acum și o voi lăsa pe ea să vă spună mai multe despre revistă :).

Alexandra P. (clasa a 8-a Omega): Vă prezint prima ediție a revistei Avenor de matematică, MATH-LY-NEWS.

Această revistă este menită să informeze colegii pasionați de matematică, la fel ca noi, despre evenimentele actuale din lumea fascinantă a matematicii.

Se adresează celor care parcă nu se pot opri din a ridica mâna în timpul lecțiilor de matematică, celor care sunt dornici să își extindă cunoștințele pe tema matematicii, celor care posedă o curiozitate interminabilă și, cel mai important, celor cărora le place foarte mult să fie provocați.

Revista va conține diverse articole, toate legate de matematică. Acestea pot varia de la interviuri interesante cu profesorii de matematică de la Avenor, la articole captivante și curiozități matematice distractive.

Este scrisă de elevi pentru elevi, de iubitorii de matematică pentru colegii iubitori de matematică. Este scrisă în întregime de avenorieni, adresată altor avenorieni cu o pasiune similară în continuă creștere pentru matematică. Momentan avem o echipă formată din 4 redactori de la clasele a 8-a și a 9-a: Sara R., Mara B., Sandra P. și Sara C. Revista nu ar fi prins culoare fără ajutorul Lisei Ț., graphic designer-ul nostru. Pentru următoarele ediții ne propunem să implicăm câți mai mulți colegi, atât de la clasele de gimnaziu, cât și de la liceu.

MATH-LY-NEWS va apărea lunar și va fi disponibilă în Google Classroom, dar și pe site-ul Avenor.

Dacă împărtășești pasiunea noastră pentru matematică, dacă îți plac provocările și dacă acest articol ți-a stârnit interesul, te invităm să citești revista noastră aici.