Continuăm seria de articole săptămânale prin care vă invităm să descoperim împreună pasiunile și talentele membrilor comunității Avenor College. Inițiativa îi aparține Ioanei, elevă în clasa a 9-a la Liceul Avenor.

Diana Segărceanu, co-fondator și director executiv Avenor College și mentor pentru aproximativ 500 de „avenorieni” oferă inspirație, îndrumare și energie debordantă în tot ceea ce face. Vă invităm să aflați mai multe despre Diana Segărceanu.

Ioana : Spuneți-ne câteva cuvinte despre Diana Segărceanu. Cum v-ați prezenta?

Diana Segărceanu: Este cea mai grea întrebare pe care mi-a pus-o cineva vreodată. M-aș prezenta ca mamă, alergătoare, curioasă, încăpățânată și foarte ambițioasă.

I: Cum a apărut lumea Avenor College?

D.S.: Pentru copiii mei. Înainte se numea Școala Little London – și acela a fost un nume creat de noi – iar ulterior, când copiii de la școală au crescut, ne-am dat seama că ei își doresc un nume care să îi reprezinte mai bine. Am făcut un proiect în care am implicat toată comunitatea de la vremea respectivă și am găsit un nume nou. Un nume inventat, care ne definește drept „creatori de viitor”. 

I: Ce reprezintă Avenor College pentru dumneavoastră?

D.S.: Cel mai frumos proiect din viața mea. Reprezintă speranțe pentru viitor, speranțe de schimbare, un viitor frumos pentru copii, dar și un prezent extraordinar pentru elevii noștri.

I: În fiecare vacanță sau călătorie vizitați o școală sau vă întâlniți cu lideri în educație. De curând ați fost în Oman și în Spania. Cum v-au „îmbogățit” aceste experiențe?

D.S.: A calători și a vizita locuri noi este, probabil, modalitatea cea mai bună de a învăța pentru oricine – atât pentru voi, elevii, cât și pentru adulți și profesioniștii într-un anumit domeniu. Într-adevăr, în fiecare călătorie încerc să vizitez cel puțin o școală din zona respectivă. De acolo mă inspir, vin cu experiențe noi, de acolo îmi iau confirmări că ceea ce facem este bine. Mai mult decât atât, observ care sunt trendurile în educație la nivel internațional și, ca urmare, pot să contribui mai bine la conturarea viitorului Avenor College.

I: Practicați yoga de 5 ani. Ce aduce yoga în viața dumneavoastră?

D.S.: În primul rând echilibru interior, pentru că a fost prima dată când am înțeles ce înseamnă să meditez. Adică să te întorci către interiorul tău și să-l accepți fară să încerci să fugi de el. În lumea în care trăim, cu o enormă viteză, oamenii au tendința să devină tot timpul ocupați și atunci fug de ei. Totodată am căpătat și o mai bună flexibilitate și mobilitate fizică. Yoga mi-a adus atât beneficii  pentru sufletul meu, cât și pentru corpul meu.

I : Ați alergat pentru prima dată 50 de kilometri la Ultramaraton Transmaraton 2017 și ați câștigat locul 2. Cum ați reușit această performanță într-un timp așa de scurt?

D.S. Am avut încredere într-un om extraordinar, Andrei Roșu, care are o experiență de 10 ani în acest domeniu. El m-a încurajat pas cu pas, ca un profesor adevărat. Pe măsură ce am avansat în pregătirea mea, mi-am ridicat de la o lună la alta ștacheta. Inițial am vrut să alerg 21 km, apoi 42 km și, în final, am spus: de ce nu 50? Mai ales că am alergat pentru o cauză foarte specială pentru mine: Hospice Casa Speranței.

I: Care a fost motivația dumneavoastră?

D.S.: Știam deja de la Andrei că avem în interiorul nostru puteri pe care nu vrem să le înțelegem, să le acceptăm, nu avem încredere că există în noi. Omul are niște resurse fizice incredibile, mai ales dacă sunt dublate de încredere. Încredere aveam. Știam că resurse fizice am și, pur și simplu, am vrut să văd dacă este posibil ca un om care începe să alerge la 43 de ani, în 4 luni, urmând un program riguros de antrenament – antrenament care nu mi-a schimbat cu nimic viața mea de zi cu zi – poate să reușească. Am reușit, deci oricine poate să o facă!

I: Ce alte pasiuni sau hobby-uri aveți?

D.S.: Îmi place foarte mult să călătoresc, îmi place foarte mult să merg la munte și să merg pe jos pur și simplu.

I: Ce proiecte, dorințe și obiective aveți pentru următorii 5 ani pe plan profesional, dar și personal?

Pe plan profesional, visul meu este ca Avenor să fie recunoscută ca o școală de referință din România, dar și din lume. Glumind, spun că aș vrea să fie cea mai bună școală din lume și din Univers. Asta se va întâmpla în momentul în care toți elevii și toți părinții, din prezent, trecut și viitor, vor spune că Avenor a fost o parte foarte importantă din viața lor, iar prezența lor aici le-a schimbat viața în bine.

Pe plan personal, îmi doresc să fiu sănătoasă, să fiu echilibrată, să am putere, să pot să alerg în continuare, iar pentru familia mea îmi doresc exact același lucru. Dacă aceste lucruri vor fi îndeplinite, mă declar mai mult decât fericită.

I: Mișcarea #rezist mai este de actualitate? De ce credeți că este nevoie pentru a transforma această mișcare în ceva util pentru societate, dar mai ales pentru viitorul tinerilor?

D.S: Eu cred că fiecare om trebuie să fie un cetățean activ și trebuie să fie atent la tot ce se întâmplă în jurul lui, pentru că nu trăim izolați. Noi, toți cei de la Avenor, suntem privilegiați din multe puncte de vedere, dar asta nu înseamnă că trebuie să trecem nepăsători peste tot ce se întâmplă în jurul nostru, în orașul nostru, în pădurea noastră, în țara noastră, în Europa noastră, în lumea noastră. Eu mi-am propus să mă implic de fiecare dată și să critic atunci când cred că cei care ne conduc iau decizii care nu sunt cele mai bune pentru oameni și pentru țară. Și, bineînțeles, să laud atunci când lucrurile se întâmplă frumos și bine pentru noi, cei din jur.

Cred că este nevoie de educație civică, lucru pe care l-am început deja. Fac parte dintr-un grup care se ocupă de dezvoltarea unei mișcări civice care se numește Civistarter, care își propune să-i implice pe tineri în momentul în care este vreme de pace, nu neapărat când este vreme de rezistență. Este foarte important  să cunoști legile țării în care trăiești, să știi care este forța ta, care sunt instrumentele pe care poți să le folosești astfel încât cei care sunt până la urmă în slujba noastră, a cetățenilor, să-și facă treaba cum trebuie.

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”9″ exclusions=”70,5,12″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”0″ thumbnail_width=”240″ thumbnail_height=”160″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”20″ number_of_columns=”0″ ajax_pagination=”1″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”1″ slideshow_link_text=”[Show slideshow]” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]