Cu ce să începem primăvara? Cele mai potrivite activităţi sunt privitul cerului senin, respiratul  aerului parfumat de muguri, de iarbă, de ciripit şi apoi să scriem o poezie! Găsim definiţia poeziei care spune aşa: „Modalitate a literaturii care exprimă mesajul artistic cu ajutorul imaginilor expresive, al unui limbaj concentrat, al afectivităţii, al rimei, al ritmului etc.“

UNESCO, în 1999, a ales ziua de 21 martie ca „Ziua internaţională a poeziei”. Minunată zi, la început de primăvară! Ştim de asemenea că poezia există de când este omul pe Pământ. Deşi acum are o zi de naştere trecută în calendare, poezia rămâne eternă!

Poezia! Un cuvânt atât de simplu, care conţine şi prima şi ultima literă a alfabetului. O lume întreagă trăieşte, se dezvoltă şi ne uimeşte în fiecare vers. Uite legătura atât de necesară: oamenii pot exprima şi prin versuri ceea ce trăiesc în fiecare clipă.

Poezia este despre viaţă. Omul este despre poezie. Niciodată nu uiţi o poezie în care te regăseşti. Speri mereu că măcar o poezie îţi va fi dedicată. De ce? Pentru că orice vers scurtează drumul de la concret la gânduri, emoţii, întrebări, joacă. Orice vers are aripile deschise şi nu se opreşte niciodată.

Am ales să sărbătorim ziua poeziei la Avenor, fiind şi practici şi ancoraţi în momentul prezent. Adică, am organizat o expoziţie „Peretele cu poezii”, de inspiraţie Facebook. Așa cum ne așteptam, am umplut mai mulţi pereţi.

  • Elevii şi profesorii au scris poezii. Oricine a dorit.
  • Poeziile au fost transcrise pe coli A4.
  • Fiecare poezie a fost prinsă pe o coală A3 şi apoi expusă pe pereţi.
  • Cine a citit poezii şi-a putut manifesta aprecierea lipind în jurul lor “like-uri” colorate. Şi am văzut elevi şi profesori oprindu-se în pauze pentru a mai citi o poezie.
  • Am adunat 98 de manifestări poetice. Minunate!
  • În jurul lor, mare adunare de “like-uri”: 1.495. Poezia cu cele mai multe aprecieri, are in jurul ei 105 “like-uri”.
  • Cu răbdare, vom aduna aceste creaţii într-o cărticică. Să ţinem şi mai bine minte momentul.

Ştim acum că o poezie aduce multă bucurie. Multe zâmbete şi multe emoţii s-au afişat pe pereţii şcolii.

Nu spun că vom deveni toţi poeţi, spun doar că a citi poezii este o activitate care întrerupe rutina zilei şi umple de emoţie viaţa. Şi mai cred că fiecare a încercat, măcar o dată, să scrie o poezie. Poate că ea a rămas în inimă, în gând, într-o lacrimă, într-un zâmbet. Însă poezia ne însoţeşte discret de-a lungul vieţii. Aş spune că discreţia şi rafinamentul, încărcătura cu emoţie, puritatea şi puterea ei de a trezi bucurii, speranţe, lacrimi şi zâmbete, o fac să fie eternă!

Iată și poezia care a primit cele mai multe aprecieri:

O lume ciudată

Autor: Luca (IV omega)

 

Asta e cea mai ciudată lume

Nici măcar nu are nume

Azi o pară,

Mâine e vară.

Azi un câine,

Mâine o pâine.

Aici e doar un copac

Care face mac, mac.

 

Uite, acum mă uit în zare,

Şi văd un OZN ieşind din mare.

Nu poţi creşte ceva,

Că se va transforma în altceva.

 

Am luat un câine,

Dar a doua zi era o pâine,

Mâncare nu mai era,

Aşa că am mâncat o stea.

2

3