Sandra, elevă în clasa a 6-a delta, a inițiat de curând un program de mentorat, Avenor Mentorship Programme (AMP), în cadrul căruia invită la școală persoane care pot împărtăși colegilor ei lecții de viață. Primul invitat a fost Tedy Ursuleanu*, supraviețuitoare a incendiului din Colectiv care le-a povestit elevilor noștri despre modul în care supraviețuirea i-a schimbat total mentalitatea, a transformat-o într-o persoană mai implicată social și civic și dornică să învețe lucruri noi și să-și depășească fricile. Vă invităm să aflați dintr-un text scris chiar de Sandra despre ce și-a propus să facă în acest program și despre ce a înseamnat această primă întâlnire pentru ea și pentru colegii ei.

Totul a pornit de la modul în care folosim rețelele sociale. Ele nu sunt neapărat un lucru rău, dar de cele mai multe ori nu au o influență bună asupra noastră. Lucrurile pe care le vedem pe Instagram sau Snapchat sunt divertisment și atât. Nu ne oferă mai mult. Chiar ne fac mai nesociabili. Copiii au nevoie de modele de la care pot învăța. Au nevoie de cineva care să îi îndrume în direcția potrivită. Acest proiect le oferă ocazia să afle lucruri importante în viață de la oameni care au învățat anumite lecții pe pielea lor.

Cum am ajuns la acest proiect? În clasa a 5-a mi-am dat seama cât de mult îmi place public speaking-ul, cât de puternic este în transmiterea informațiilor. Am conștientizat această pasiune în semestrul doi, când am început să pregătim discursuri în fiecare săptămână. Anul acesta m-am alăturat Consiliului Elevilor, loc în care sunt promovate proiectele elevilor. M-am gândit să profit de ocazie și să transform această pasiune într-un proiect, pentru că întotdeauna mi-a plăcut să învăț lucruri de la alte persoane, mai ales prin public speaking. Acea senzație că poți vedea persoana respectivă în viață reală și să îi observi emoția, să îi trăiești fiecare cuvânt, pentru mine este incredibil.

Am început să caut pe internet români care au făcut/trăit lucruri incredibile M-am uitat la diverse prezentări TED ținute în România. Am găsit discursul susținut de Tedy Ursuleanu la TEDx Bacău. Cred că de la prima ei glumă a început să îmi placă de ea: „Eu sunt Tedy, nu cum scrie aici TEDx ci y.” A urmat povestea ei de viață după Colectiv, care m-a emoționat profund. Eram deja foarte motivată să o aduc la Avenor și să o cunosc mai bine. Am scris o propunere de proiect, inclusiv o listă cu potențiali speakeri. Proiectul a fost aprobat, iar eu a trebuit să trec la treabă.

I-am găsit numărul de telefon pe pagina de Facebook. Mi-am făcut o lista cu lucruri pe care trebuia să le spun și am sunat-o. Nici măcar nu a stat pe gânduri și ne-a acceptat invitația. Chiar dacă a simțit de la telefon că eram un copil, a luat lucrurile foarte în serios. Mi-a cerut mai multe detalii pentru a face o prezentare cât mai aproape de ceea ce ne doream noi. În paralel, am pregătit posterul care anunța prezentarea și l-am lipit prin școală. Posterele s-au dovedit foarte utile. În următoarele zile toată lumea știa despre „doamna de la Colectiv” care o să vină să ne vorbească.

După câteva zile, a venit momentul prezentării realizate de Tedy Ursuleanu, o supraviețuitoare Colectiv, dar și una dintre cele mai optimiste și puternice persoane pe care le-am cunoscut vreodată. Prezentarea ei a fost foarte inspirațională, iar zâmbetul pe care l-a arătat în timp ce prezenta, făcea atmosfera foarte plăcută. Era exact ce mi-am dorit când am gândit proiectul. S-a observat efortul și dedicarea pe care l-a depus. Iar pentru asta, va avea mereu aprecierea noastră.

Din impresiile pe care le-am auzit, copiilor le-a plăcut foarte mult Tedy. Prezentarea nu i-a plictisit deloc, ceea ce m-a făcut foarte fericită. Am învățat de la Tedy să ne acceptăm așa cum suntem și să nu ne dăm bătuți. Un lucru foarte important, care chiar ne-a luminat pe toți, a fost că înfățișarea nu contează, ci personalitatea din spate. În plus, ne-a împărtășit motto-ul ei: „Dacă vrei cu adevărat să faci ceva, vei găsi o cale, dacă nu, vei găsi o scuză.”- Frank Banks.

Acest proiect mi-a dat ocazia să cunosc un om incredibil. Sunt foarte motivată să continui acest proiect, să cunosc alți oameni la fel de minunați care să ne inspire prin poveștile lor de viață.

*Puteți vedea imagini de la eveniment pe pagina noastră de Facebook